19 червня 2024 15:48

Максим ШАЦЬКИХ: "Збірній України потрібно просто обігравати Бельгію, та й все"

Легендарний нападник «Динамо», а нині головний тренер «Пахтакора» Максим Шацьких для «Динамоманії» поділився враженнями від матчу Румунія – Україна (3:0) на Євро-2024.


– Матч Румунія – Україна. Що це було?

– Що це було? Знаєте, у мене завжди було таке висловлювання: ви нам – пасик, ми вам – голик. Це якщо у двох словах. Напевно, воно так і вийшло. Контроль і все таке – це добре, але в принципі без моментів… Нічого гострого не вийшло створити. У румунів, на жаль, все виходило. Звичайно, було видно, що вони збираються грати на швидких переходах, на контратаках, тому що Україна любить володіти м’ячем. Так воно і було. Плюс прикрі помилки, непотрібні, скажімо так, привели до такого плачевного наслідку.


– У чому ви вбачаєте причину такої поразки збірної України? Можливо, брак емоцій?

– Я не думаю, що це емоції. З боку так здавалося, що можливо… Погано, що я перед грою читав деякі висловлювання, мовляв, це Румунія, ми зобов’язані обігравати, те і се. Не потрібно цього робити. Я ще раз повторю, що на таких турнірах слабких немає. Випадково туди не потрапляють. Потрібно на всіх налаштовуватися і до всіх готуватися.


Це футбол, важко сказати. Я не думаю, що вони вийшли недоналаштовані чи розслаблені. Так склалося, що у румунів що не удар – все туди. Практично все, що вони створили, – залетіло. Те, що наші створили не так багато, як хотілося б… Тому гола ми й не побачили жодного. Думаю, зараз потрібно це забувати і готуватися до наступної гри. Тому що шансу може вже не бути. Ви ж бачити, що і Бельгія програла. Зі всіма можна і потрібно грати. Зараз головне – добре підготуватися до наступної гри. На осічку права вже немає.


– Перемога Словаччини над Бельгією значно знизили шанси України на вихід з групи? Як ви оціните ці шанси?

– Та ні. Потрібно просто Бельгію обігрувати, та й все. Шанси завжди 50 на 50. Я не думаю, що Румунія вже вважається фаворитом групи. Ні. Подивимося.


– У матчі зі Словаччиною очікуєте побачити багато змін у стартовому складі?


– Зміни точно будуть, але, думаю, що незначні. Чи можуть змінити 5-6 гравців? У розпорядженні Реброва є рівноцінні заміни, тож варіювати склад він може. Зроблять якісь висновки і зміни будуть – це точно. Не знаю, скількох футболістів Ребров змінить у стартовому складі, але ротація, однозначно, буде.


– Існує думка, що збірна України зіграла найгірше з усіх команд Євро-2024 у першому турі. Що ви думаєте з цього приводу?

– Скоріш за все, це так. Так, тут сперечатися немає сенсу. Все ж таки очікували від збірної України дещо більшого. Вчора я дивився матч Грузії – їм трішки не пощастило. Вони повинні були і зрівнювати, і вперед виходити, але наприкінці пропустили третій гол і програли 1:3. Але вони боролися і билися на полі. Напевно, в цьому турі, скоріш за все, Україна була дійсно найслабшою. Якось так без агресії вони зіграли. Нічого не вдавалося цього дня.


– Перед Євро нашу збірну дуже хвалили і малювали їй високі шанси на успіх. Можливо, гравців перехвалили і вони розслабилися?

– Все може бути. Це психологія. Але не думаю, що на такому рівні футболісти можуть піддаватися якомусь такому впливу. Потрібно виходити і просто віддавати себе повністю в кожній грі та на кожному тренування. Лише тобі буде якийсь прогрес. Хоча, якщо хтось слабкий морально, нестійкий психологічно – може бути, що десь недоналаштувався. А по ходу гри перебудувати себе важко.


– Наступний матч зі Словаччиною. За рахунок чого збірна України може перемогти?

– Потрібно просто показати хороший футбол, який вони показували до гру з Румунією. Виконавці є, а про мотивацію немає сенсу говорити. Це ж чемпіонат Європи, яка ще може бути мотивація? Потрібно вийти і продемонструвати, з яким бажанням вони будуть грати.Я думаю, що все має вдатися. Просто не потрібно сильно поливати брудом. Хлопці, я думаю, старалися. Так сталося просто, це футбол. Різні ігри бувають. Я думаю, що зараз вони переосмислять. Я знаю, що вони і в роздягальні самі між собою розмовляли. Там є лідери, які можуть всю цю атмосферу тримати в тонусі. Думаю, що зараз ми побачимо зовсім іншу збірну України.


– Тобто все тільки починається?

– Сподіваюся, що так.