14 червня 2024 09:20

Ілкай Гюндоган: "Гордий, що я перший капітан збірної Німеччини мігрантського походження. У нашому суспільстві розкол, але ми хочемо зблизити країну"

Ілкай Гюндоган написав відкритий лист уболівальникам збірної Німеччини перед Євро.


«Дорогі вболівальники, майбутній матч для мене більше, ніж втілення мрії. Вивести збірну на поле як капітана на домашньому турнірі... Від однієї думки про це у мене мурашки по шкірі.

Як і шлях нашої команди був тернистим і сповненим невдач останніми роками, так і я можу озирнутися на складну кар'єру у футболці збірної. Я ще більше пишаюся тим, що виведу Німеччину на поле як перший капітан з мігрантським минулим на великому турнірі.

Я поведу особливу команду, адже у ній зібрано стільки різних культур. Саме ці фактори зроблять нас, збірну Німеччини, сильною у 2024 році: різноманітність та вплив різних культур.

Футбол здатний поєднувати людей. Ми живемо в такий час, коли дедалі більше зводяться фронти. Люди більше не слухають одне одного.

У суспільстві панує розкол. Ми, як команда, хочемо зблизити нашу країну протягом найближчих чотирьох тижнів, сприяти тому, щоб у ній знову стало більше згуртованості, щоб люди могли пишатися збірною та відкрито, з повагою та дружелюбністю ставитися до мільйонів гостей нашої прекрасної країни.

Ми хочемо стати чемпіонами Європи. Але навіть якщо не виграємо титул, турнір все одно буде добрим. Як 2006 року, коли я, будучи 15-річним підлітком, зміг побувати на атмосферних фестивалях уболівальників. Ми відсвяткували літню казку, хоч і посіли лише третє місце.

Треба сказати, що деякі команди трохи стабільніші та краще підготовлені, ніж ми. Але за фантастичної підтримки наших уболівальників ми можемо перемогти на цьому домашньому чемпіонаті Європи на багатьох рівнях. Перемогти як добрі господарі, як багатонаціональне суспільство і, сподіваюся, на футбольному полі. Допоможіть нам здійснити нашу мрію разом!» – написав капітан збірної Німеччини.