11 червня 2024 09:09
1

Мірча ЛУЧЕСКУ: "Забарний - найбільш важливий гравець збірної України. Команда може вийти навіть до півфіналу Євро"

Колишній головний тренер "Динамо" Мірча Луческу у інтерв'ю для Golazo.ro розповів про збірну України, яка є першим суперником Румунії на Євро-2024.


- Вітаємо, пане Луческу, як справи?

- Привіт, я працюю, я бігаю.

- Все ще працюєте та бігаєте?

- Ну що робити, якщо все життя звикло, зараз змінитися? Що я можу для вас зробити?

- Поділитися аналізом України.

- Ну, у мене там як мінімум 12-13 гравців, з якими я працював, яких тренував, багатьох з яких я просував, які дебютували за мене.

- Саме тому я вас і подзвонив.

- Проблема в тому, що все, що я кажу, підхоплюється в Україні і відразу там з’являється. З цієї причини я не хотів нічого говорити в цей період. Але давайте, запитайте мене!


- Скажіть мені дві чудові якості, якими володіє ця збірна.

- Перша: команда складається з гравців лише двох команд – "Шахтаря" та київського "Динамо". Ті, хто зараз у цих формаціях, а також ті, хто грає за кордоном, теж вийшли з цих клубів.

- І чому це для них перевага?

- Тому що вони мають однорідність. Ігрова однорідність. Вони дуже близькі, що дає їм величезну силу.

- А яка друга якість?

- Цінність гравців. Подивіться, за які команди в Європі вони грають. "Реал" Мадрид, "Арсенал", "Челсі", "Бенфіка", "Жирона", 3-е місце в Іспанії, ще два в Прем'єр-лізі.

- У вас є якесь пояснення, як їм вдалося досягти такого надзвичайного рівня?

- Те, як вони просувають своїх молодих гравців, є сенсаційним, далеко, далеко за межами Румунії. Їхні академії набагато кращі за наші, вони випускають гравців на конвеєрі.


- Україна провела два товариські матчі: 0:0 з Німеччиною та 1:3 з Польщею.

- Так, але актуальне перше. У другому тренер використав усіх гравців складу. Думаю, що команда з гри проти Німеччини в цілому буде з нами, з невеликими змінами. Миколенко був відсутній, він проти нас буде в стартовому складі, а замість Яремчука, я думаю, Довбик зіграє нападника.

- З Німеччиною вони грали з 3-ма стопперами.

- Вони не будуть грати так само з нами. Вийде стоппер, а значить, в атаці з'явиться зайвий футболіст. З нами вони підійдуть більш наступально.


- Хто ті гравці, які створюють свою гру? Це гравці, які, як всі бачать, що грають вихідні за вихідними?

- Найголовніший їхній футболіст – Забарний. Найбільш важливий.

- Центральний захисник?

- Так! Вся гра починається з оборони. У Забарного надзвичайний баланс у грі. Він прекрасно відчуває, коли потрібно прискорюватися, він відмінний гравець. Потім Степаненко. Будь-яка команда хотіла б мати такого півзахисника. Його гра перед обороною хороша. Захист, який він вміє робити, неймовірний, вертикальні м’ячі майже не пробивають вісь України, і це, насамперед, його заслуга.

- Судаков?

Зараз він вважається найперспективнішим футболістом чемпіонату України, який може перейти у великий клуб Європи. У нього велика потужність, він чудово вміє грати зліва в центр, у нього хороший удар, він часто з'являється на добиванні. Між його рівнем оборони та атаки немає великої різниці, так добре виконувати обидві фази – це велика справа для такого молодого футболіста, як він.

- А в атакці?

Пара Циганков – Довбик, яка досягла надзвичайної форми в "Жироні", команді, яка на рівних боролася з "Реалом", "Барселоною", "Атлетіко". У них фантастична впевненість, вони отримують майже всю гру.


- Крім цього тандему, чи є у них ще якісь пари в якійсь ланці, які можуть створити нам великі проблеми?

- Зліва Миколенко - Мудрик. Тут у них особлива сила. У Миколенка високий рівень гри. Україна має, крім дуже-дуже сильних перших 11-ти, ще 5-6 гравців приблизно такого ж рівня. У них 16-17 гравців, і кого б із них не вибрав Ребров, особливої різниці немає. Для них це велика перевага. У них футболісти високого рівня, які грають і зарекомендували себе, це величезна перевага перед нами. У Румунії також є кілька, але вони не грають, і це створить нам труднощі.

- Якщо говорити про Реброва, то який він як тренер?

- Як гравець він був моїм суперником, коли я був у "Шахтарі". Він був дуже розумний, розумний. Він мав нетипову для нападника статуру, але його статура допомогла йому розвинути хорошу техніку. Як тренер він уже накопичив важливий досвід. Думаю, у нього близько 5-6 чемпіонських титулів, в тому числі за межами України, у "Ференцвароші", в "Аль-Айні", в Еміратах. Він подорослішав, і я впевнений, що його внесок підніме рівень гри команди, який і так високий. В принципі, з усіх команд зі Сходу, які будуть на цьому Євро, Україна найкраща.


- Навіть за Туреччину краща?


- Та навіть за Туреччину. Насправді я вважаю, що сьогоднішня збірна України – найкраща збірна, яка у них була!

- Краще за Україну 18 років тому, яка грала в чвертьфіналі на чемпіонаті світу в Німеччині 2006?

- З цією командою покінчено. Ось чому я вважаю її здатною стати сюрпризом цього Євро.

- Як далеко, на вашу думку, просунеться Україна?

- Навіть можуть вийти до півфіналу.

- Дуже дякую, пане Луческу, за діалог.

- Із задоволенням. Подивіться, що ви отримаєте з усієї нашої дискусії, виберіть, що вам здається важливішим, сподіваюся, українці не засмутяться через те, що я сказав.

- Їм не треба, ви ж їх похвалили! Ви встигнете на матч у Мюнхені в понеділок?

- Звичайно. Я отримав квитки, буду на трибунах.
- Хто ті гравці, які створюють свою гру?
- Бачите, ми не дуже хотіли тут опинитися, вони скажуть, що я від них розкриваюся.

Що?)