30 травня 2024 17:03

Хавбек "Юве" Фаджолі про лудоманію: "Ставки поглинули моє життя – мені було гидко, але я вже не міг себе контролювати. Я нікому не говорив, бо мені було соромно"

Ніколо Фаджолі розповів про свою боротьбу з лудоманією.


Півзахисника «Ювентуса» дискваліфікували на 7 місяців у жовтні минулого року за ставки на футбольні матчі. Ще 5 місяців усунення замінили на обов'язкову терапію тривалістю щонайменше півроку.

У травні Фаджолі зіграв за «Ювентус» уперше після усунення, а також увійшов до попереднього складу Італії на Євро-2024.


– Проблема була в тому, що я вже не міг контролювати себе. Ставки поглинули моє життя, стали нав'язливою ідеєю. То був кошмар. Я знаю, що мені пощастило, і що люди мого віку потрапляють у важчі ситуації, і я не маю права просити співчуття. Але й лицемірити я теж не хочу. Мене поглинула порожнеча. Тут немає відмінностей за соціальною ознакою, немає переваг чи поблажок залежно від таланту. Все почалося як гра. Я багато грав, але не на себе та не на команду.

Я не хотів порушувати принципи, в які я вірю. Я знаю, це слово звучить безглуздо, але для мене це важливо. Мені здавалося, що немає нічого поганого в тому, щоб одночасно грати у футбол і робити ставки, якщо одне не перетинається з іншим. Я не завдавав шкоди спорту, не впливав на результати та не обмежував права інших людей.


Коли закінчуються 4-5-годинні тренування, перед вами відкривається безодня. Якщо у вас немає інших інтересів, вона затягує вас. Мені було нудно. Я знаю, що це звучить дивно, але це так. Успіх - це броня, яка не захищає від самотності і не допомагає боротися зі ледарством.


Просто подумайте, у скількох письменників, музикантів та акторів були ще згубніші пристрасті. Нудьга зруйнувала моє життя, і кожну проблему, навіть найдурнішу, на кшталт сварки чи невдалого виступу, я компенсував адреналіном, який давали ставки. Щоразу, коли я користувався цим чортовим додатком, я відчував себе так, ніби я перебуваю на полі.


– Що ви відчували?

– Я нікому не говорив, бо мені було соромно. У січні 2023 року я повністю втратив контроль над собою. Я не дуже добре грав і ще гірше тренувався. Моя голова була зайнята іншим.

Мене нудило від того, як я жив, але я не міг без цього обійтися. Центром мого життя стали ставки, а не футбол. Все ніби перекинулося з ніг на голову. Якщо я робив неточний пас, то звинувачував у всьому цю одержимість.


Я почав терапію, почав заглядати всередину себе, щоб знайти причини і зрозуміти, чому не зміг впоратися з пусткою.


За два дні до того, як мені додому прийшла поліція, я переніс операцію та зателефонував мамі. Більше я не міг приховувати цього. Зовнішній фактор поклав край складному періоду мого життя і поставив мене перед вибором. Я хочу сказати всім хлопцям, які мають схожі труднощі, що їм не потрібно боятися звернутися за допомогою, – сказав Фаджолі в інтерв'ю La Gazzetta dello Sport.