22 травня 2024 08:13

Шовковський - найкращий тренер чемпіонату України за показником ефективності роботи

У чемпіонаті УПЛ залишилось зіграти останній тур. Для 14 клубів футбольний сезон завершиться 25 травня, команди, які посіли 13-те і 14-те місця, мають зіграти перехідні матчі. За чотири дні о завершення чемпіонату Прем’єр-ліги ми вирішили проаналізувати ефективність роботи головних тренерів клубів елітного дивізіону українського футболу. Зазначимо, що лише п’ять наставників завершать чемпіонат із тими командами, з якими починали.


Відразу обмовимося, рейтинг досить умовний із кількох причин. По-перше, за часом роботи наставника: наприклад, головний тренер Колоса Олександр Поздєєв з першою командою не працює й місяця, тоді як Роман Григорчук із Чорноморцем – понад два роки. По-друге, за якістю матчів. Головний тренер Шахтаря Маріно Пушич, який видав фантастичну серію з Гірниками у внутрішніх турнірах, програвав у єврокубках, як і наставник Зорі Юрій Коваль. По-третє, ясна річ, цифри не враховують кадровий потенціал команд: з Динамо, наприклад, очки набирати простіше, ніж, без образ і пристрастей, з Вересом чи Минаєм.

Але все ж таки кілька показових моментів все ж таки відзначимо кілька моментів. Звичайно, це робота, яку з Минаєм провів Желько Любенович. Та закарпатський клуб ще не врятувався від прямого вильоту, проте може це зробити в останньому турі плюс 19 очок, зароблених командою під керівництвом сербського наставника в 15-ти матчах, вражають. Особливо на тлі показників команди до приходу Любеновича.

Наставник Дніпра-1 Юрій Максимов, незважаючи на, м’яко кажучи, не найкращу другу частину сезону – у ТОП-3 за набраними в середньому за матч очками. Частково – з часу роботи з командою (вдвічі менше матчів, ніж у Юрія Вернидуба), частково – через яскраву осінню частину чемпіонату.

Юрій Вернидуб, який привітав Кривбас у третій бронзі в історії криворізького футболу – вкотре довів, що на дистанції вміє будувати команди та давати результат. Ну а робота з Рухом Віталія Пономарьова – головне відкриття цьогорічного чемпіонату.

Не можна не відзначити класні показники Олега Дулуба в ЛНЗ і поки що провальні результати Віктора Скрипника в Металісті 1925. Як і Сергія Долганського, який змінив його у Ворсклі.

Лише п’ять наставників завершать чемпіонат із тими командами, з якими починали – вже згадані Вернидуб та Пономарьов, а також Роман Григорчук із Чорноморцем, Руслан Ротань з Олександрією та Валерій Іващенко з Оболонню. Для останнього це перший сезон в еліті як головний тренер, з трьох інших – на дистанції найгірші показники у Ротаня.



Примітка: у наставника Оболоні Валерія Іващенка враховувалися лише матчі з командою у сезоні-2023/2024, який Пивовари проводять в еліті.