20 травня 2024 18:15

Ігор ГРИЩЕНКО: "Наша ключова задача і на перші три місяці, і надалі - повернути УАФ до діяльності, пов'язаної з футболом"

Генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко висловився про процес роботи асоціації із новим керівництвом.


– Назвіть основні кілька напрямків, на чому зараз зосереджена ваша безпосередньо робота в УАФ. Як так розумію, посада посадою, а функція – це такий операційний менеджер, який має це все розрулювати?


– У структурі будь-якої національної асоціації, в структурі УЄФА, ФІФА і безпосередньо УАФ це по суті дійсно людина, яка повинна координувати діяльність всіх структурних підрозділів, членів УАФ, зводити докупи віцепрезидентів, які відповідають за різні напрямки. Воно все одно потім стікається до генерального секретаря, який повинен впроваджувати в життя рішення у всіх напрямках.

Також до функцій генерального секретаря відноситься представницька функція разом з президентом на міжнародній арені, тому що дві офіційні особи, які мають право представляти УАФ в УЄФА, ФІФА і в відносинах з іншими національними асоціаціями, – це президент та генеральний секретар.

Також це функція фінансово-господарська, оскільки генеральний секретар фактично є керівником адміністрації і несе відповідальність за всі фінансові аспекти діяльності УАФ, має право першого підпису фінансових документів. Тому це дійсно, як ви правильно зазначили, операційний такий менеджер, який повинен втілювати в життя рішення керівних органів УАФ, Конгресу виконкому і потім звітувати перед виконком і президентом за здійснену роботу.

Якщо порівнювати це з державним управлінням, можливо, можна для прикладу сказати що це прем'єр-міністр, який менеджерить діяльність усіх керівників по напрямку і звітує перед парламентом, який є виконкомом для нас, і перед президентом, який у нас також президент. Це якщо моделювати футбольну структуру на державний управлінський апарат.

– В які напрямки вам довелося включитися одразу з перших днів?

– Про це говорив і Андрій Шевченко, що ми стикнулися з діркою в бюджеті, яка становила близько 100 млн гривень. Це був перший виклик, оскільки збірна перебувала на етапі підготовки до вирішальних відбіркових матчів у березні.

Ми знайшли механізми, як з цим впоратися. Вдячні колегам з УЄФА і ФІФА. Ми зуміли кошти, які були передбачені для УАФ, використати таким чином, щоб покрити ці потреби. Потім завдяки оптимізації витрат в УАФ, очищенню процесів закупівель та іншого ми змогли зупинити відтік коштів. І, звичайно, вдалось наповнити бюджет завдяки виступу національної збірної, аби планувати стабільну фінансову діяльність.

– На чому ще були сконцентровані?

– Аудит діяльності за попередній період. Цим опікується перший віцепрезидент УАФ Павло Бойчук.


Окремий напрям, який безпосередньо займався я з колегами, – це питання оптимізації організаційної структури всередині УАФ. На рівні керівних органів у день самого конгресу ми вже дуже оптимізували систему управління, скоротивши кількість віцепрезидентів, порівнюючи з попереднім управлінським складом. У нас один перший віцепрезидент (раніше було шість перших віцепрезидентів), два віцепрезиденти, президент та генеральний секретар. Це вся управлінська команда топ-менеджерів.

На наступному етапі нашим завданням було підготувати оптимальну структуру з точки зору кількості комітетів. Ми скоротили чисельність комітетів з 17 до 11, враховуючи ключові напрямки діяльності УАФ. І вже під ці комітети зробили внутрішню структуру департаментів та відділів, оскільки під кожен комітет повинен бути відділ у структурі УАФ, який буде втілювати в життя рішення даних комітетів.

Наша ключова задача і на перші три місяці, і надалі – повернути УАФ до діяльності, пов'язаної з футболом.

На жаль, з точки зору впливу об'єктивних і суб'єктивних факторів, у попередні роки не завжди вдавалося максимально і повно сконцентруватися на футболі. Зараз президентом УАФ стала повністю футбольна людина. Віцепрезидентом є також повністю футбольна людина, яка пройшла весь шлях у футболі, яка є головним тренером збірної – Сергій Ребров, який вибудовує структуру національних збірних.

В будь-якому разі основним завданням діяльності УАФ є підготовка організації виступів національних збірних, представлення України на міжнародній арені. І ми дуже пишаємося тим, що вже під час заходу нашої команди до керівництва УАФ три команди вибороли право на участь у фінальних частинах Євро – збірні U-17, U-19 і національна збірна.

– Скільки зараз людей працює в УАФ і скільки працювало раніше? Приблизно хоча б.

– Ще триває процес реорганізації, оскільки ми десь півтора місяця тому затвердили на виконкомі новий штатний розклад, нову структуру. Він закінчиться в середині червня, коли будуть остаточно звільнені працівники, які не відповідають нашим вимогам або нашому баченню. Тоді буде сформовано нову команду. Я зараз не володію цифрами, називати їх буде некоректно, оскільки ця історія закінчиться в середині червня. Думаю, ми зможемо надати ці цифри потім.

– Ви сказали про кількість віцепрезидентів. Ми правильно розуміємо, що вони всі працювали в УАФ? Чи це були номінальні посади? Це була їхня робота чи ні?

– Частина віцепрезидентів отримували заробітну плату, частина з них мали напрями, за які вони відповідали. Але було видно, що та система працювала не зовсім ефективно. Думаю, це очевидно.

Один з важливих аспектів, до речі, який я хотів би відзначити, це те, що, мабуть, вперше в історії УАФ кабінет головного тренера збірної знаходиться на п'ятому поверсі. Раніше це була така Терра інкогніта, тут сиділи тільки якісь чиновники, які в уявленні вболівальників, можливо, ніякого відношення до футболу не мали. На сьогодні кабінет головного тренера, який одночасно є віцепрезидентом, на п'ятому поверсі. Він безпосередньо впливає на процеси, несе відповідальність за всю вертикаль збірних.

Також дуже важливий аспект, який людьми на підсвідому рівні вже інакше сприймається, – це те що в керівництві УАФ і на п'ятому поверсі УАФ тепер є безпосередньо футбольні люди. Всі розуміють, що вони будуть займатися безпосередньо футболом.

– Чи можна стверджувати, що зменшення кількості віцепрезидентів – це вже якась економія на діяльності УАФ, економія витрат?

– Я вам скажу відверто: я не дивився на цю історію з точки зору порівняння, з точки зору економії коштів на діяльність цього апарату. Ми від початку, коли вибудовували систему, дивилися, щоб вона була ефективною з точки зору управлінської діяльності. Тобто не повинно бути віцепрезидентів, які мають номінальний характер, не проводять час безпосередньо в офісі і не ведуть певні напрямки роботи. Це було відправною точкою.

Якщо порахувати бюджет на попередню команду віцепрезидентів і на нинішню – не готовий сказати. Думаю, що економія є, але конкретні цифри не можу навести зараз.