8 травня 2024 14:40
1

Герої не вмирають: пам'яті Максима Максименка

У травні 2023 року українські сили оборони вели відчайдушні бої під Бахмутом. Їм мужньо протидіяла легендарна 3-тя окрема штурмова бригада ЗСУ, що не тільки тримала оборону, а й завдавала відчутних контрударів. 8 травня 2023 року Українським бійцям вдалось змусити ворога втікати й посунути його на кілька кілометрів.

На жаль, не обійшлося, без втрат і в лавах українських сил. Серед загиблих того дня захисників Бахмута був 25-річний боєць Максим Максименко – в. о. командира бойової групи що отримав множинні осколкові поранення, несумісні з життям, взявши на себе удар і таким чином своїм тілом закрив бійців, яких вів за собою в бій. Полеглий вояк мав позивний «Аякс».


Максим Максименко захоплювався футболом, був затятим уболівальником київського «Динамо» та входив до його фанатського клубу. Протягом довгих років відвідував як і домашні, так і виїзні матчі «біло-синіх». Він щиро і всім серцем любив наш клуб. Саме «ультрас» «Динамо» та інших українських футбольних клубів були вагомою рушійною силою Євромайдану та Революції Гідності. Він добровільно з перших днів війни став до лав столичної тероборони у складі видатної 3-ї окремої штурмової бригади, яка була сформована у Києві на базі підрозділу «Азов». А вже у квітні воював навідником загону спеціального призначення у складі ОСУВ «Хортиця».



Народився Максим Максименко 20 вересня 1997 року в Радомишлі. Вихвалявся друзям-уболівальникам, що на радомишльському стадіоні грав разом із Сашком Зінченком. Захоплювався він також бойовими мистецтвами.


В останньому бою на Максима Максименка, що перебував на передових рубежах, поклали обов’язки командира бойової групи. «Аякс» героїчно тримав бійців і вів їх за собою в бій та до кінця залишався вірним військовій присязі.


Поховали Максима Максименка на Алеї Слави столичного Міського кладовища, що по вул. Стеценка. Його портрет встановлено на Алеї загиблих Героїв-земляків на меморіалі в Радомишлі.


Указом Президента України №485\2023 від 11 серпня 2023 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку солдат Максим Вадимович Максименко посмертно нагороджений державною нагородою орденом «За мужність» III ступеня.

Героям Слава!