1 травня 2024 18:15

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: "Я не буду коментувати гру Матвія Пономаренка"

Головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський прокоментував перемогу над «Вересом» (3:0).


– Вітаю всіх вболівальників «Динамо» з перемогою. Дякую нашим ЗСУ, нашим захисникам і захисницям за можливість проводити ці матчі й грати в УПЛ. Ми готувалися до цієї гри, розуміючи, що наш суперник зробить певні висновки від першого матчу, який ми провели не так давно і вони на останніх хвилинах вирвали нічию.


Розуміли, що буде непростий поєдинок, адже команда буде захищатися і шукати свій шанс у контратаках. Не все нам вдалося у першому таймі, але розуміли, що після першого гола нам буде трішки легше грати. У принципі, так воно і сталося.


На жаль, в цій грі не могли брати участь кілька наших гравців через дискваліфікації. У нас певна обойма є. Знову ж таки, ще й Біловар і Супряга, на жаль, вилетіли через хворобу.


– Що за вірус у команді ходить, що всі по черзі хворіють? Коли він закінчиться? Лікарі щось кажуть з цього приводу?


– Ви знаєте, я так само незадоволений і збентежений цим. Наш президент перехворів, і представники тренерського штабу були не в найкращому стані. Сподіваємося, що це вже остання агонія цього вірусу. Що лікарі? Ми проводимо всі необхідні медичні заходи, щоб підтримувати імунну систему. На жаль, це така ситуація, яку проконтролювати складно.


– Як ми прокоментуєте гру Матвія Пономаренка?


– Ви знаєте, я не буду коментувати гру Матвія Пономаренка. Я хочу сказати, що у нього є певні задатки і він має зробити все можливе, щоб виросте в повноцінного гравця. Але на сьогоднішній день йому потрібно ще багато і багато працювати в тактичному і психологічному плані. Тому що грати на рівні U-19 і грати в першій команді в УПЛ – це зовсім інші рівні. І психологічне навантаження велике. Він ще з ким не зіштовхнувся, але він має розуміти, що кому багато дається – з того і будуть питати дуже багато.


У цьому плані витримати психологічне навантаження не кожен гравець може. Тому треба поступово і потрохи вивчати, навчатися, підказувати. Так само треба, як казав ще Валерій Васильович Лобановський, до таланту додавати 95% відсотків працелюбності і роботи над собою, над своїми якостями. Буде працювати – буде розуміти, що йому потрібно робити.


Я завжди кажу своїм гравцям про те, що вони не мають дивитися куди дійшли і де знаходяться. Вони мають розуміти, що вони робили для цього до цього і відслідковувати виключно власну роботу, які сили і затрати витратили для того, щоб дістатися до цієї точки. Тоді ви будете прогресувати щодня. Не потрібно зациклюватися на тому, що ви досягли, що ми здобули, скільки титулів виграли, скільки голів забили.


У першу чергу ви маєте розуміти, що повинні рости разом з командою і свої амбіції та інтереси ставити нижче інтересів команди. Безумовно, ви маєте розвиватися особисто, але робити це разом з командою, в якій граєте. Тоді, я думаю, особисто, як гравці, і як люди хлопці будуть ставати кращими, підійматися і грати не тільки в УПЛ, але й на найвищому міжнародному рівні.