19 квітня 2024 14:52
2

Лавров: РФ не перерве бойові дії в Україні навіть у разі переговорів

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив представникам кількох російських видань про те, що країна-агресор не має наміру переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала Росія.


За даними росЗМІ, про це Лавров заявив в інтерв'ю радіостанціям Sputnik, "Комсомольская правда" і "Говорит Москва", коментуючи домовленості, які нібито обговорювали в Стамбулі.

"Ми не будемо на період переговорів робити будь-яких пауз у бойових діях. Процес має йти", - заявив Лавров.


Крім того, він заявив, що у Китаю є ініціатива глобальної безпеки, яка перегукується з думками Кремля. Крім того, Росія вимагає - заборонити в Україні існування військових баз і навчань за участю третіх країн за винятком випадків згоди всіх "країн-гарантів", зокрема РФ і Китаю.


Також Лавров згадав, що обговорювали долю Харкова та інших регіонів України.


"Треба відсувати лінію, з якої вороги можуть по нас бити. Харків тут відіграє важливу роль... Реалії стали іншими: у нас тепер є "4 споконвічних регіони", - заявив Лавров.


"Гарантії" нібито передбачали, що захоплені частини України, зокрема, окупований півострів Крим і Донбас мають належати Російській Федерації.


"У цьому "стамбульському документі" були гарантії... Межею серйозності вважалася стаття 5-та Вашингтонського договору про створення Північно-Атлантичного альянсу. Дослівно її не стали відтворювати, але там були узгоджені інші кілька форм... Написано було спеціально, що ці гарантії безпеки не поширюються на Крим і Донбас, що, загалом-то, означало, що їх чіпати не можна, а то ніякі гарантії не діють", - заявив Лавров.


При цьому Лавров заявив, що попередження про те, що РФ найближчими роками, у разі поразки України, нападе на країни НАТО, є нібито "нагнітанням загрози", "частиною хитромудрого плану вибивання грошей у своїх парламентів на продовження війни".


Глава російського МЗС заявив, що країна-агресор не довіряє Україні і Кремль переконаний у необхідності продовжити кровопролитну війну.

"У Росії є повна переконаність у необхідності сьогодні продовжувати "СВО" в Україні", - цитують Лаврова деякі ЗМІ.

Из школьной программы изъяли книги о сталинских репрессиях

Министерство образования изъяло из школьной программы книги о репрессиях времен Иосифа Сталина, и произведения, содержащие критику СССР.

Из списка рекомендованной литературы для 10–11 классов пропали несколько знаменитых книг, которые до перестройки не разрешала публиковать советская цензура. Это роман «Жизнь и судьба» Василия Гроссмана, повесть «Дом на набережной» Юрия Трифонова и сборник «Колымские рассказы» Варлама Шаламова.
Сховати
Российским чиновникам запретили выезжать за границу

Ограничения на поездки чиновников за границу, которые были негласно введены в 2022 году, а затем закреплены официально в конце 2023-го, были еще больше ужесточены в последнее время. Теперь депутатам Госдумы запрещены все зарубежные поездки, а по негласному правилу любой запрос будет отклонен.