25 березня 2024 13:00

Які продукти допоможуть зміцнити імунітет восени?

З настанням холодної пори року в аптеках значно зростає попит на протизастудні ліки, бо холодний вітер, дощ і зниження температури нещадно б’ють по нашій імунній системі. Якщо ви зробили запит у гуглі «Київ погода завтра» й побачили, що теплі сонячні дні попрощалися з нами до наступної весни, допоможіть своєму організму вистояти перед осінньою негодою. Проте не поспішайте купувати медикаменти: зміцнити імунітет здатні деякі доступні продукти, які можна придбати в будь-якому супермаркеті.


Чорниця


Ці ягоди містять флавоноїди, які мають антиоксидантні властивості. Вони сприяють захисту організму від інфекційних захворювань та ураження дихальних шляхів. Це особливо актуально напередодні сезону грипу та ГРВІ. Для профілактики можна вживати не тільки свіжі ягоди, а й заморожені або сушені.


Чорний шоколад


Ласунам допоможе темний шоколад. Вживати його рекомендується в помірній кількості, оскільки це досить калорійний продукт. У його складі є теобромін — антиоксидант, який захищає клітини організму від вільних радикалів, що вступають у контакт із патогенами.


Куркума


Про користь спецій відомо з давніх часів. Куркума сприяє активізації імунної відповіді організму завдяки куркуміну — речовині з антиоксидантними й протизапальними властивостями. Спецію навіть використовують у фармацевтичній галузі для виробництва деяких медпрепаратів.


Капуста


Овоч містить багато вітамінів. Найбільша концентрація вітаміну C — у білокачанній капусті та броколі. Він зменшує тривалість простудних симптомів, скорочує період відновлення організму після перенесених респіраторних захворювань. До того ж, шокове заморожування продукту дає змогу зберегти всі його корисні властивості.


Морква й гарбуз


Знайти ці овочі на прилавках магазинів можна в будь-яку пору року. І коштують вони недорого. У складі помаранчевих плодів міститься бета-каротин — джерело вітаміну A. Він не тільки зміцнює імунітет, а й поліпшує здоров’я шкіри, захищає її від ультрафіолетових променів, позитивно впливає на гостроту зору.


Зелень


Якщо ви зранку подивилися в прогнозі, яка погода на сьогодні, й побачили поривчастий вітер чи опади, зробіть собі корисний сніданок із зеленню. Петрушка, кріп і шпинат стимулюють імунну систему. Вони містять вітаміни C та E, антиоксиданти, флавоноїди й каротиноїди, які ефективно борються з вірусами й іншими патогенами.