25 лютого 2024 12:00

Глава МЗС ФРН: "Україна була готова до поступок на переговорах у Стамбулі"

Україна була готова до поступок на переговорах у Стамбулі, заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок


У річницю початку повномасштабної війни вона написала статтю для BILD:
"731 день повітряних тривог. 731 день уроків у шкільних підвалах. 731 безсонна ніч, тому що брат чи донька на фронті. Путінська Росія вже два роки веде війну проти України. В Україні немає того, хто не хоче, щоби війна закінчилася. Щоб сирена замовкла, а матері та батьки повернулися додому з фронту. Щоби діти знову могли грати на дитячому майданчику. І ми робимо все можливе, щоб ця надія нарешті здійснилася. У тому числі постачаємо зброю, щоб Україна могла оборонятися.

Той, хто стверджує, що постачання зброї лише затягує війну, грає на руку Путіну. Бо казати, що Захід заважає Україні вести переговори, це брехня. Факт такий: протягом 731 дня ми невпинно працюємо з нашими міжнародними партнерами, щоб в Україні нарешті знову запанував мир.

І це теж факт: Україна вела переговори з Росією у Стамбулі у березні 2022 року та була готова до поступок. Звісно, підставою було те, що Росія виводить свої війська. Але замість виведення військ відбулася Буча. Людям пов'язували руки та розстрілювали перед їхніми власними будинками. Жінок ґвалтували. Росія вивозила дітей із України до Росії. А взимку Росія бомбила українські електростанції, щоб людям довелося жити у темряві та холоді.

І як би це не було жахливим, але Путін не хоче переговорів. Він не хоче миру, він хоче "завоювань". Він сам про це каже. І продовжуючи свою жорстоку агресивну війну за кордоном РФ, Путін пригнічує будь-яку інакодумність у Росії. Він залишив Олексія Навального вмирати на очах усього світу. А тепер він затримує російських підлітків, які покладають квіти на згадку про Навальне. Підлітків, які хочуть того ж, що й усе в Україні: нарешті знову жити у свободі та світі. Задля них усіх ми закликаємо Путіна: звільніть українських дітей, виведіть свої війська, зупиніть цю війну. Тоді завтра настане світ. І весь світ нарешті знову зможе зітхнути з полегшенням", - написала Бербок.