22 грудня 2023 12:25

"Блокування грошей Україні не випадкове?". Обрання Джонсона фінансував близький до Путіна олігарх

ЗМІ пишуть, що спікер палати Джонсон, який фінансується Росією, мабуть, не випадково блокує фінансування України.


"Блокування грошей Україні не випадкове?" – обрання Джонсона фінансував близький до Путіна олігарх Американські журналісти встановили ймовірний корупційний зв'язок спікера Палати представників Майка Джонсона з російськими олігархами, близькими до Путіна. У Мережі спалахує скандал, оскільки саме Джонсон багато в чому пов'язаний із блокуванням виділення коштів від США Україні. Таким чином, може відкритися масштабна мережа підкупу американських чиновників Москвою.

Про це пише американське видання Newsweek. З'ясувалося, що у 2018 році техаська компанія American Ethane, яка переважно належить трьом громадянам Росії, влила гроші у передвиборчу кампанію новообраного спікера Палати представників Майка Джонсона. Компанія під керівництвом американця Джона Хоуталінга пожертвувала десятки тисяч доларів на передвиборчі кампанії республіканців Луїзіани, включаючи Джонсона. Стверджується, що 88% акцій American Ethane належать Костянтину Ніколаєву, Михайлу Юр'єву та Андрію Кунатбаєву, які є громадянами Росії. Це викликало критику після обрання Джонсона спікером Палати представників – посади, другої за значимістю після президентської.

Миколаїв, олігарх, тісно пов'язаний з президентом Росії Путіним, раніше також був викритий у фінансовій підтримці Марії Бутіної, громадянки Росії, засудженої в 2019 році до 18 місяців в'язниці за діяльність як незареєстрований іноземний агент з метою впливу на консервативні політичні групи та зовнішню політику на користь Росії.


Колишній керівник виборчої кампанії Джонсона Джейсон Хеберт заявив, що кампанія повернула гроші American Ethane, як тільки дізналася про ситуацію. Крім того, повістка, видана в рамках розслідування Спеціального радника Роберта Мюллера по Росії в 2018 році, призвела до тверджень, що Джонсон отримував гроші від російських олігархів і був пов'язаний із Марією Бутіною.


Незважаючи на рішення Федеральної виборчої комісії (FEC) у 2022 році про те, що American Ethane використала кошти, отримані від позик іноземних організацій, які зрештою належать російським громадянам, компанія понесла цивільне покарання у розмірі 9 500 доларів США за свої політичні внески.


Таке м'яке покарання викликало критику з боку двох членів комісії FEC, демократів Шани М. Бруссард та Еллен Л. Вайнтрауб, які засудили агенцію за неадекватний розгляд порушення виборчого законодавства. Нагадаємо, спікер Палати представників Джонсон не підтримує пакет допомоги Україні під приводом необхідності вирішення питання безпеки американських кордонів.