22 грудня 2023 12:17

Пригожина вбили: WSJ назвав ім'я організатора та нові подробиці

The Wall Street Journal провів розслідування загибелі Євгена Пригожина.


Ключові тези:


Літак із Пригожиним впав після вибуху пристрою, який було закладено під крилом літака.


Вбивство готувалося два місяці. Представники західних служб та колишній офіцер російської розвідки відводять головну роль у підготовці операції Миколі Патрушеву, секретареві Ради безпеки РФ.


Патрушева турбував стрімкий зліт Пригожина. "Всі говорили, що було помилкою мати паралельну армію", - сказав один колишній кремлівський чиновник.


Патрушев почав попереджати Путіна про Пригожину влітку 2022 року, але безуспішно. Все змінилося, коли голова ПВК зателефонував Путіну і грубо поскаржився на брак запасів. У цей момент у кабінеті перебували Патрушев та інші чиновники.


У результаті Патрушеву вдалося переконати Путіна не відповісти на дзвінки Пригожина. На початок червня 2023 року Кремль фактично оголосив про плани ліквідації «Вагнера» як бойової сили, наказавши його бійцям зареєструватися до Міноборони.


Під час заколоту Пригожина, коли Путін перебував у заміській резиденції, Патрушев взяв керування. Він здійснив шквал телефонних дзвінків, щоб переконати Пригожина відступити. Патрушев попросив офіцерів, які симпатизують Пригожину, спробувати достукатися до голови ЧВК. П'ять дзвінків Пригожину із Кремля залишилися без відповіді.

Також Патрушев дзвонив до Казахстану та Білорусі. План із Астаною був страховкою, якщо армія не зможе зупинити «Вагнер». Раніше Росія допомогла Токаєву, і передбачалося, що Казахстан надасть послугу у відповідь. Але Токаєв відмовив. Лукашенко погодився допомогти.


Патрушев розправився з Пригожиним, і це допомогло Путіну встановити контроль за ситуацією напередодні президентських виборів.


Патрушев – постать, переважно, непомітна. Його характеризують як спокійного фахівця. За словами Джона Болтона, він виявив гнів лише одного разу, під час зустрічі у 2019 році, коли їхня розмова перейшла на Україну. «Ми отримали 20-хвилинну промову про Україну та її історію. Це було дуже емоційно та нехарактерно для нього», – сказав він.


72-річний Патрушев бачить Росію втягнутою у боротьбу зі США, які, за його словами, хочуть вкрасти російську нафту та корисні копалини. У своїх виступах та інтерв'ю він сипле теоріями змови.


Колишній високопосадовець Білого дому сказав, що Патрушев був ключовим посередником між Москвою та Пекіном. «Якби Путіна було повалено або вбито, я підозрюю, що Пекін доклав би зусиль, щоб поставити Патрушева на місце Путіна», - сказав екс-чиновник.