7 грудня 2023 21:07

На межі війни: лідер Венесуели оголосив про примусове приєднання багатого нафтою регіону Ессекібо

У неділю у Венесуелі пройшов референдум, на якому 95% схвалили встановлення суверенітету над Ессекібо. У ньому брали участь близько двох мільйонів жителів, це приблизно 10% населення, яке має право голосу.



Згідно з планом Мадуро, Ессекібо має стати 24 штатом Венесуели. Він уже доручив видати ліцензії на розробку нафтових родовищ регіону.


Влада Гаяни
Збройні сили країни приведені у стан повної боєздатності. Президент Гайани Ірфаан Алі провів переговори з Держсекретарем США та Генсеком ООН.


Позиція США
Держсекретар США Ентоні Блінкен запевнив, що Америка повністю підтримує Гайану і визнає її суверенітет над регіоном Ессекібо. Також він закликав до мирного вирішення кризи.


Занепокоєння у регіоні
Бразилія заявила, що розгортає війська вздовж кордону з Венесуелою. Більше солдатів та бронетехніки направлять до міста Боа-Віста та столиці штату Рорайма.


Боротьба за нафту
Регіон Есекібо є предметом територіальних суперечок вже понад два століття. З новою силою конфлікт спалахнув у 2015 році, тоді американська компанія ExxonMobil відкрила в Гайані-Ессекібо велике родовище нафти.


Суперечки посилилися у вересні цього року, коли Гайана розіграла на аукціоні ліцензію на ведення геологорозвідувальних робіт у водах Ессекібо.


Нафтова голка
Завдяки видобутку нафти економіка Гайани останніми роками показує одні з найвищих темпів зростання у світі. Водночас Венесуела переживає затяжну економічну кризу, яку тільки посилили американські санкції. Їх запровадили через підтасовування результатів на президентських виборах у 2018 році.