4 грудня 2023 23:20

Як вибрати футбольний м'яч? Поради досвідчених фахівців

Гра у футбол має на увазі використання спортивного снаряда, а саме м'яча. Його вибір ґрунтується на великій кількості факторів і один із них – це покриття, на якому використовуватиме цей м'яч. Адже є натуральна трава, синтетичне покриття, гравій, спортивна зала з дощатою підлогою, а також асфальт. Під конкретне покриття завжди є певний вид м'яча, щоб він витримував навантаження.


Крім того, їх потрібно розділити на професійні моделі, матчові, спеціалізовані та тренувальні. Іноді від м'яча залежить результат матчу і експерти GGBet згодні з цим. Багато залежить і від покриттів, адже деякі футболісти звикли грати на натуральному газоні, тоді як на деяких полях використовується штучна трава. Цей момент завчасно враховується.


Характеристики м'ячів


Кожен із футбольних снарядів має свої особливості та характеристики:


  • Професійний. Універсальні м'ячі для будь-яких поверхонь, до того ж він підходить під будь-які погодні умови;
  • Матчовий. Дуже міцний варіант, що характеризується хорошим зчепленням з поверхнею поля;
  • Тренувальний. Додатково покривається покриттям для ламінування, щоб не вбирати воду і бруд. Зазвичай вони дешевші, але стійкі до зношування і витримають велику кількість ударів;
  • Спеціалізований. Полегшені або навпаки обтяжені м'ячі, а також є моделі, де центр ваги змішаний. Подібні м'ячі застосовуються для особливих тренувань та відпрацювання різних ударів.


Діаметр м’яча повинен бути від 68 до 70 см, вага від 410 до 450 грамів, а внутрішній тиск від 0,6 до 1,1 кг на квадратний сантиметр. При зміні цих характеристик змінюється баланс.


Із чого роблять м'яч?


Практично ніхто із сучасних виробників не використовує натуральну шкіру для м'ячів. Завдяки гідним технічним характеристикам синтетичні матеріали перевершують натуральні компоненти. Сучасний м'яч – це гібрид із кількох шарів, а верхній виготовлений із поліуретану або полівінілхлориду. Поліуретан є великою масою бульбашок з наступними перевагами:


  • стійкість форми;
  • збалансованість;
  • хороша швидкість відскоку та польоту.


Під зовнішнім шаром застосовується піна, щоб підвищити амортизацію і тим самим створити добрий контакт із ногою футболіста. Додатково застосовується підкладка, яка може бути з полімерного матеріалу або піни. Піна вбирає вологу, тому м'яч із такого матеріалу не можна використовувати під час снігу та дощу. Він змінюватиме траєкторію і керуватиме подібним м'ячем непросто.