19 липня 2023 12:50

Джерело: О 12:00 розпочалася онлайн-зустріч клубів УПЛ, на якій буде вирішено долю телетрансляцій нового сезону. Клуби обирають між двома пропозиціями

Прямо зараз вирішується доля телепулу УПЛ

Хоча об’єднуюче слово «телепул» не зовсім підходить, адже Динамо, Зоря і Дніпро-1, судячи з усього, нікуди з «плюсів» не подінуться. Зараз головне питання - де транслюватимуться інші 13 клубів?


О 12:00 розпочалася, напевне, вирішальна зум-зустріч, де клуби обиратимуть між двома пропозиціями:


- пропозиція від телеканалу ХСПОРТ;

- пропозиція ФК «Рух» по створенню УПЛ ТБ.


Хоча клуби можуть обрати інший варіант згідно уподобань кожного - адже законодавство дозволяє. Ну й не будемо виключати неочікувану появу третього ще одного гравця.


Отже стисло нагадаємо головні тези конкурентів


У чому полягає пропозиція ХСПОРТ?


1) Перші півроку матчі УПЛ транслюються у вільному доступі - Т2, кабельні мережи, супутник, сайт xsport.ua.


2) З 2024 року запускається OTT-платформа (сайт, додатки для смартфонів і смарт-ТБ) із системою pay-per-view. Користувач зможе придбати різні типи підписки - приміром, конкретний матч чи всі матчі обраної команди.


3) Перші півроку XСПОРТ покриває витрати на виробництво матчів. Після цього канал бере свою комісію з доходів від ОТТ-платформи (попередньо - 15%), решту доходів з OTT- платформи отримують клуби (попередньо - 85%). Сума комісії підлягає обговоренню.


4) Контракт на 3 роки з пріоритетним правом ХСПОРТ продовжити угоду ще на 2 роки. Клуби матимуть повний доступ до статистики переглядів матчів.


У чому полягає пропозиція ФК Рух:


1) Інвестиція від Руху у 1,6 млн доларів (по 100к - за кожен клуб) - для створення проєкту УПЛ ТБ. У випадку спільного фінансування проєкту плюс 500к для створення ОТТ-платформи та придбання обладнання.


2) Колегіальний принцип прийняття усіх рішень по УПЛ ТБ, незалежно від пропорцій інвестування.


3) Максимальне поширення продукту у відкритому безкоштовному доступі у сезоні-2023/24. Плавний поступовий перехід на платну модель дистрибуції, починаючи з сезону-2024/25 через залучення наявних на ринку OTT-платформ. Запуск власної ОТТ-платформи УПЛ ТБ, яка буде конкурувати з існуючими.


4) Розподіл усіх коштів, виручених Лігою від продажу беттінгових, рекламних та міжнародних медіа-прав, між усіма клубами в рівних частинах - без залучення цих коштів для реалізації УПЛ ТБ.