9 червня 2023 19:02

Білий дім: Росія отримала сотні іранських безпілотників для атаки на Україну

Фото - ua.depositphotos.com


У Білому домі заявили, що Росія, схоже, поглиблює оборонну співробітництво з Іраном. Москва отримала сотні бойових безпілотників, які вона використовує для ударів по Україні.


Посилаючись на нещодавно розсекречену інформацію, Білий дім заявив, що безпілотники або безпілотні літальні апарати були зібрані в Ірані, перевезені через Каспійське море, а потім використані російськими військами проти України.


"В останні тижні Росія використовувала іранські БПЛА для нанесення ударів по Києву і залякування українського населення, і схоже, що російсько-іранське військове партнерство поглиблюється. Ми також стурбовані тим, що Росія працює з Іраном над виробництвом іранських БПЛА всередині Росії", — цитує офіційного представника Білого дому Джона Кірбі видання Reuters.


Кірбі сказав, що у США є інформація про те, що Росія отримує з Ірану матеріали, необхідні для будівництва заводу з виробництва безпілотників, який може бути повністю запущений на початку 2024 року.


"Ми публікуємо супутникові знімки планованого розміщення заводу з виробництва БПЛА в особливій економічній зоні "Алабуга" в Росії", — сказав він.

Кірбі сказав, що підтримка між двома країнами йде в обох напрямках, оскільки Іран очікує від Росії військову техніку на мільярди доларів, включаючи вертольоти та радари.


"Росія пропонує Ірану безпрецедентну співпрацю в галузі оборони, в тому числі з ракет, електроніки та протиповітряної оборони. Це повномасштабне оборонне партнерство, яке завдає шкоди Україні, сусідам Ірану та міжнародному співтовариству. Ми продовжуємо використовувати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти для викриття та припинення цієї діяльності, в тому числі шляхом поширення інформації про це серед громадськості. Ми готові зробити більше", - сказав він.


Кірбі сказав, що передача дронів є порушенням правил ООН, і США будуть прагнути притягнути обидві країни до відповідальності. Раніше Вашингтон наклав санкції на іранських керівників оборонного підприємства через постачання безпілотників до Росії. Іран визнав відправку безпілотників в Росію, але сказав, що в вони були відправлені до лютневого вторгнення Росії.


"Ми продовжимо вводити санкції щодо суб'єктів, причетних до передачі іранської військової техніки в Росію для використання в Україні", — заявив Кірбі.


Він сказав, що в п'ятницю буде випущений новий бюлетень США, "щоб допомогти підприємствам та іншим урядам краще зрозуміти ризики, пов'язані з іранською програмою БПЛА, і незаконні методи, які Іран використовує для закупівлі компонентів для неї".