7 червня 2023 11:47

Європа готується до визнання "ЧВК Вагнера" терористичною організацією. Це дозволить заарештовувати та знищувати її членів по всьому світу

Фото - ua.depositphotos.com


Європейський парламент має намір ухвалити резолюцію з вимогою визнати «ЧВК Вагнера» терористичною організацією. Про це телеграм-каналу «Можемо пояснити» розповіли кілька депутатів ЄП у кулуарах Європарламенту у Брюсселі. Поки що ЧВК визнана терористичною лише в кількох країнах (Литва, Франція та ін.), але загальноєвропейське рішення дозволить розпочати «полювання» на «вагнерівців» у всьому світі.

«Знаючи настрої в Європарламенті, я розумію, що все йтиме у напрямку визнання «ЧВК Вагнера» терористичною організацією. Для цього може бути прийнята резолюція, яка в міжнародному праві не має правового значення, але при цьому ми можемо вимагати від Єврокомісії, щоб вона прийняла те чи інше рішення — наприклад, визнати ПВК як терористичну організацію», — сказав депутат ЄП Сергій Лагодинський.


«Внесення «ПВК Вагнера» до списку терористичних організацій далеко не першорядне завдання. Питання стоїть про те, щоб внести до цього списку російську державу», — пояснила депутат ЄП Раса Юкнявічене. Вона нагадала, що резолюцію про визнання режиму РФ терористичним вже ухвалено ЄП. «Але ця резолюція — лише рекомендація, яка не має юридичних наслідків. У ЄС поки що не існує процедури внесення держави до списку терористів», - додала вона.


Як пояснив «МО» полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков, визнання «вагнерівців» терористами дозволить затримувати їх у всьому світі — і це рішення не матиме термінів дії.

«Рішення одразу виводить людей з-під дії права, окрім права на адвоката. Йде розшук усіма міжнародними структурами, на території будь-якої країни і навіть у повітрі вони можуть бути затримані. У основу розшуку вони потрапляють назавжди. Ти стаєш ізгоєм, мішенню для всіх правоохоронних органів — і на тебе організоване полювання. Ми знаємо, що терористів і знищують у всьому світі. Пригожина це теж стосується, у нього, як у керівника ПВК, є обтяжуючі обставини», — сказав Гудков.


Євродепутати більше не збираються вести переговори з путінським режимом — оскільки вони не мають жодного сенсу. Про це, як передає кореспондент «МО», було заявлено на конференції «Наступного дня після» у Брюсселі. Не готові вони вести переговори з Євгеном Пригожиним, пояснив Лагодинський.


«Він уже відправляв закривавлену кувалду на адресу Європарламенту, тому я не думаю, що маємо інтерес з ним спілкуватися», — сказав він у кулуарах конференції. Як колективний партнер з переговорів Європарламент бачить широку коаліцію рухів та активістів, які підписали Берлінську декларацію про мир.