21 травня 2023 18:20

Олександр ХАЦКЕВИЧ: "У Білорусі спортсмени не можуть впливати ні на що на сьогоднішній день"

Колишній головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич розповів, чому білоруські спортсмени не проявляють позиції щодо війни.


- Білоруські тенісистки Азаренко, Соболенко. Радієте їх успіхам чи не радієте?


– Зараз менше радію їхнім перемогам, бо все-таки дівчата незалежні, багаті, але без позиції. Треба точно сказати, що я проти війни. А не так «Я проти будь-якої війни». Проти якої «будь-якої» війни?


Зараз одна війна йде в Європі, за 500 кілометрів від твого будинку. І ти кажеш «Я проти будь-якої війни».


Ти живеш і тренуєшся в Америці, я не розумію цього, що загальними фразами все обходиться.


- Чи можна зараз відокремлювати та наскільки зараз відокремлюється особистість спортсмена від особистості за межами корту чи футбольного поля? Наскільки це все єдине чи не єдине?


– Ну як ми бачимо, що у Білорусі це не єдине. Хтось взагалі не висловлюється, тож важко це сприймати.


Але як вони кажуть, що нічого не можуть змінити. Все можна змінити, головне лише бажання.

- Ви готові стати, хоч це й пафосно звучить, амбасадором адекватної Білорусі в Україні. Говорити, висловлюватись, що білорусам не все одно?


– У Білорусі спортмени не можуть впливати ні на що, як показує сьогоднішній день. Мені просто шкода цих хлопців, яких я знаю і знав, які були незалежними, які грали, досягали результату, прославляли свою країну у хокеї на Олімпійських іграх, коли була перемога над шведами.


Усі ми це пам'ятаємо. Сьогодні більшість із цих хлопців грають у хокейній команді Лукашенка. Вони не вільні у своєму виборі та у висловленні думок.

Це мене найбільше засмучує. Розумієте, вони добре одягаються, гарно кажуть те, що їм потрібно говорити. Але всередині в них порожнеча і все з гнильцою.


Коли люди приїжджають до Білорусі, всі кажуть, як там гарно, чисто та акуратно. Я говорю, що зовні все супер, але ні про яку свободу говорити не доводиться.


Стати амбасадором? Потрібно розуміти, для чого це і як все це виглядає. Для мене це все нове. Я знаю, що Андрій Шевченко – амбасадор від України, спілкується в Англії, Італії.


Буде пропозиція, тоді можна буде розмовляти», – сказав Хацкевич