25 квітня 2023 16:37

Мінфін США попередив Казахстан про санкції за допомогу Росії

Фото - ua.depositphotos.com


Помічниця міністра фінансів США Елізабет Розенберг повідомила про зростання ризиків застосування вторинних санкцій щодо казахстанських компаній та банків, які допомагають РФ обходити західні санкції.


Про це вона заявила журналістам в Астані, відповідаючи на запитання, чи стоїть на порядку денному пункт про запровадження вторинних санкцій щодо Казахстану, передає Інтерфакс-Україна.

"Зростає ризик як щодо Республіки Казахстан, так і щодо казахстанських компаній та казахстанських банків", – зазначила вона.

"Ми перебуваємо у партнерстві з нашими казахстанськими колегами, з представниками уряду, приватного сектору для того, щоб ясно позначити ці існуючі ризики, а також наслідки, які можуть виникнути у зв'язку з допомогою РФ ухилятися від санкцій та заходів експортного контролю", – додала вона.


Як повідомлялося, російські компанії звертаються до сусіднього Казахстану за допомогою в імпорті вкрай необхідних їм товарів, щоб обійти західні санкції. Росія залишається найбільшим торговельним партнером Казахстану. Минулого року казахстанський експорт до Росії зріс на чверть до $8,8 млрд, а продажі деяких товарів різко зросли.