28 грудня 2023 14:24

Ла Ліга змінить фінансові правила для клубів Важелі, як у "Барси" влітку, більше не допоможуть підписувати новачків

Фінансові правила для клубів Ла Ліги стануть суворішими.


Минулого літа «Барселона» витратила понад 150 млн євро, незважаючи на борги у розмірі 1,3 млрд євро та значні фінансові втрати. Клуб зміг обійти ліміти на витрати, встановлені Ла Лігою, за рахунок продажу активів, яку президент синьо-гранатових Жоан Лапорт назвав «економічними важелями».


Так, "Барселона" продала 25% доходів від ТБ-прав на матчі Ла Ліги на наступні 25 років, а також 49,9% акцій компанії Barca Studios. Це дозволило «Барсі» за короткий термін значно збільшити доходи і дало змогу активно поводитися на трансферному ринку.


Після цього деякі іспанські клуби задумалися про аналогічні дії – наприклад, «Бетіс».


Завдяки новим фінансовим правилам, які запровадить Ла Ліга, такі дії більше не будуть можливі, пише Diario Sport.


Ла Ліга заборонить клубам продавати необхідні активи, щоби збільшити ліміт витрат на зарплати. Наприклад, не можна продати права на стадіон. Клубам можна буде продавати телеправа, але лише за умови, що на них доведеться не більше ніж 5% від загального доходу. Все, що перевищить цю планку, не піде в залік під час розрахунку зарплатного ліміту.


Продаж, а потім повторне придбання активів за вигідною ціною з метою збільшення ліміту будуть каратися.


Клуби зобов'яжуть представляти бізнес-план, з якого видно, що після продажу активів вони гарантовано зможуть платити зарплати футболістам протягом двох сезонів.

Раніше клуби могли витрачати 25% від суми, яку вони заощадили або заробили на продажах, тепер їм дозволять витрачати 40% від неї при гарантії, що вони зможуть виплатити новим гравцям зарплати.