12 грудня 2022 19:38

Війна в Україні: ЄС зробив важливу заяву щодо військової допомоги Ірану Росії

Фото - ua.depositphotos.com

Європейський Союз застерігає Іран не постачати в Росію балістичні ракети малого радіуса дії, які у підсумку будуть використовуватися у агресивній війні проти України.


Євросоюз "рішуче засуджує і вважає неприйнятним будь-який різновид воєнної підтримки Іраном - у тому числі завдяки постачанню безпілотних літальних апаратів - незаконної, неспровокованої і невиправданої агресивної війни Росії проти України, яка грубо порушує міжнародне право і принципи Статуту ООН", про це йдеться у висновках Ради ЄС, ухвалених сьогодні на зустрічі глав МЗС країн-членів Євросоюзу.

Зокрема, сказано, що таке озброєння, яке постачається Іраном, невибірково застосовується Росією проти цивільного населення України і інфраструктури, що призводить до жахливих руйнувань і людських страждань.

У цьому контексті, у Євросоюзі нагадують, що будь-яка передача деяких бойових безпілотників і ракет в Іран або від нього без попередньої згоди Ради безпеки ООН є порушенням резолюції РБ ООН №2231, якою у 2015 році була схвалена іранська ядерна угода.

Водночас, ЄС продовжує підтримувати поточну роботу команди Секретаріату ООН, яка відповідальна за здійснення моніторингу втілення зазначеної резолюції.

"Європейський Союз з великою стурбованістю відзначає повідомлення, що іранське озброєння, включно з дронами, виготовляються з використанням компонентів іноземного походження, у тому числі з Європи, і розглядає вжиття належних заходів", - сказано у висновках.

"Європейський Союз рішуче застерігає Іран від будь-яких нових постачань озброєння в Росію, особливо від будь-яких кроків стосовно можливості передачі балістичних ракет малого радіуса дії в Росію, що становило би серйозне загострення", - наголошується у висновках.

У цьому зв'язку сказано, що ЄС продовжить реагувати на усі дії, спрямовані на підтримку російської агресії проти України і притягувати Іран до відповідальності, у тому числі за допомогою додаткових обмежувальних заходів.