4 листопада 2022 19:23

Відповідь на "Шахеди": Джерело передбачило швидку появу в українському небі розвідувально-ударного БПЛА MQ-9A Reaper - ним було вбито генерала Сулеймані

Компанія General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI) має намір надати Україні своє сімейство безпілотних літальних апаратів (БПЛА) середньої тривалості польоту (MALE) MQ-9, повідомляє портал janes.com, посилаючись на представника компанії.

Оскільки уряд США заявив про свій намір поставити Україні "важкі ударні безпілотники" від GA-ASI, компанія повідомила, що має намір запропонувати країні своє сімейство MQ-9 у рамках більш широкої підтримки Східної Європи. Це ґрунтується на нещодавній лізинговій угоді MQ-9A Reaper з Польщею.


«Польща перебуває у стані підвищеної готовності через війну в Україні, тому питання оперативної безпеки не дозволяють нам обговорювати кількість літаків та багато інших особливостей цієї домовленості. Ми не хочемо підривати величезні переваги літаків сімейства MQ-9, публікуючи надто багато інформації. General Atomics, як і раніше, віддана підтримці захисту союзників і партнерів у Східній Європі, включаючи також надання колись цих критично важливих можливостей Збройним силам України», — сказав представник.


Тоді як у попередніх повідомленнях згадувалася потенційна передача MQ-1C Grey Eagles, озброєних ракетами AGM-114 Hellfire класу «повітря-поверхня». Сімейство MQ-9 включає MQ-9A Reaper та MQ-9B SkyGuardian БПЛА (хоча його родовід сходить до MQ-1 Predator, який був перетворений у Grey Eagle).


Саме ракетним ударом з MQ-9 Reaper у січні 2020 року було вбито голову терористичного підрозділу Корпусу Стражів Ісламської революції Касем Сулеймані (Путін тоді дуже засмутився, досі регулярно у своїх виступах згадує). Стеля 15 км, автономність 27 год, дальність 1900 км, 6 точок підвіски з вантажопідйомністю 1700 кг, лазерний далекомір-целоуказатель під усі боєприпаси НАТО... - Вийшла б чудова відповідь за Шахіди.