2 листопада 2022 16:29

США передадуть Україні антидронові системи Vampire, але аж 2023 року

Сполучені Штати планують відправити до України протибезпілотну систему “Вампір” (Vampire) до середини 2023 року.


Про це повідомляє Defense News.


Зазначається, що Пентагон 24 серпня оголосив, що надішле ці системи. Але незважаючи на розширене використання Росією безпілотних літальних апаратів-камікадзе іранського виробництва для ударів по українських електростанціях та іншій ключовій інфраструктурі, Міноборони США ще не схвалило контракт на постачання.


"Протиповітряна оборона залишається пріоритетом, ми збираємося продовжувати зосереджуватися на цьому та працювати якомога швидше", — сказав прес-секретар Пентагону, генерал Пет Райдер. "Що стосується Vampires, ми очікуємо, що контракт буде укладено протягом наступних кількох місяців, і поставка відбудеться в середині 2023 року".


Компанія-виробник обіцяє поставити Vampire протягом 9-місячного терміну з моменту укладання контракту.


Що таке VAMPIRE


VAMPIRE — це система, яка використовує невеликі ракети, щоб збивати безпілотники. Комплект можна встановити на більшість транспортних засобів із вантажним кузовом (оптимально на пікап) для запуску передової системи високоточної зброї (APKWS) або інших боєприпасів з лазерним наведенням.


За даними виробника, невелику чотириствольну ракетну установку можна встановити за дві години, і для керування нею достатньо однієї людини.


Фото: l3harris.com