25 травня 2007 21:13

Юбилейные амбиции Демьяненко


Юрій Корзаченко, ФФУ

Останнім кубковим фіналом, що у ньому київське «Динамо» протистояло донецькому «Шахтарю», для Анатолія Дем'яненка-гравця був вирішальний поєдинок розіграшу Кубку СРСР 1985 року. Тоді нинішній наставник столичного клубу відкрив рахунок у зустрічі, гарматним пострілом зі штрафного у самісіньку «дев'ятку» розпечатавши ворота гірників. В активі Дем'яненка – чотири союзні кубки. Перемогу в національному турнірі він здобув уже в якості тренера – торік, обігравши запорізький «Металург».

Стрибнути вище голови
«Фінал є фінал, – каже тренер киян. – Незалежно від того, хто тобі протистоїть, легкого життя очікувати не доводиться. У кубковому форматі, де боротьба обмежується одним-двома матчами, будь-який суперник здатен зібратися, виплеснутися не на сто, а на 120 відсотків, стрибнути вище голови. Тому й трапляється так багато несподіваних результатів у змаганнях із вибуванням. Нинішній розіграш – яскравий тому приклад».

«Динамо» тренує пенальті
Статус фіналу для «Динамо» стає удвічі важливим, оскільки, по-перше, нинішній рік для клубу – особливий, ювілейний. Аби уникнути несподіванок, кияни готуються найсерйознішим чином. На останніх тренуваннях гравці, зокрема, відпрацьовували пробиття післяматчевих 11-метрових...

Назустріч ювілею
«Хочеться гідно відзначити 80-річчя нашого уславленого колективу, – розвиває тему Дем’яненко. – Та й ім'я суперника промовляє саме за себе, наші матчі проти «Шахтаря» завжди в центрі уваги футбольної громадськості. Зайве наголошувати на тому, як чекають наші уболівальники перемоги саме в зустрічах із головним конкурентом. У таких поєдинках важливими є абсолютно всі нюанси: психологічна підготовка, тренувальний процес, кадрові проблеми і, звичайно, фізична форма, адже сезон уже на фінішній прямій...»

Останній шанс «Шахтаря»
Додатково налаштовувати динамівців на двобій із «Шахтарем» потреби немає. Кияни розуміють, що, залишившись із дуже примарними шансами на збереження чемпіонського титулу, підопічні Мірчи Луческу намагатимуться за будь-що виграти кубковий фінал.

Премія та престиж
Чи передбачило керівництво «Динамо» додаткові бонуси за перемогу над принциповим суперником? «Гадаю, в разі успіху, зусилля гравців будуть належним чином оцінені й відзначені. Та, на мою думку, хлопці мають битися не за премію, а за престиж – особистий і командний. На цей настрій не повинні впливати такі чинники, як ім'я суперника, прізвища й географічна приналежність суддів, погода тощо. Треба виходити на поле й битися до останнього».