25 травня 2007 15:13

Чигринский стремится к реваншу


Богдан Буга, ФФУ

21-річний захисник Дмитро Чигринський по праву вважається одним із лідерів нинішнього «Шахтаря». Адже не даремно його обрали одним із віце-капітанів гірняцької команди. Дмитрову роль серед підопічних Мірчи Луческу важко переоцінити: цементуючи оборону, він не нехтує активною участю і в атакуючих діях. Усі свої найкращі якості Чигринський, у розмові з інформаційною службою ФФУ, пообіцяв продемонструвати у фінальному матчі на Кубок України.

Особливе протистояння На шляху до трофею – дуже принциповий суперник. Перемога в розіграші національного кубку сама по собі престижна для кожного гравця «Шахтаря», а якщо подолати у вирішальному поєдинку київське «Динамо», – вдвічі приємніша. «Наші матчі проти киян виносяться за рамки простого турнірного суперництва, – говорить Чигринський. – До того ж динамівці уже два роки підряд володіють кубком, і нам дуже хотілося б перервати цю традицію».

Кризи немає
Ціна перемоги в недільній зустрічі для гірників ще більше зросла, зважаючи на не надто вдалий результат нещодавнього домашнього двобою з «Динамо» у рамках вітчизняної першості (2:2). Взагалі, спеціалісти відзначають невпевненість у діях «Шахтаря» на завершальній стадії сезону. «Не думаю, що варто говорити про якусь ігрову кризу, – заперечує віце-капітан донеччан. – Можливо, команді дещо не вистачає впевненості, холоднокровності в атаці. Ми створюємо величезну кількість моментів, але реалізуємо лише дещицю від них. А коли ж пропускаємо швидку контратаку опонентів, починаємо ще більше гарячкувати, до того ж зовсім розкриваємося в обороні. Утім, команда розуміє свої недоліки і працює над їх усуненням».

Важко без Тимощука
«Не забувайте, що на нашу гру до сих пір впливає відсутність Анатолія Тимощука, – продовжує Дмитро. – Адже повноцінно замінити такого гравця дуже важко. Анатолій міг у скрутний момент згуртувати команду навколо себе, «завести» партнерів, іноді самотужки вирішити долю матчу. Тимощук був символом сучасного «Шахтаря», проте ми не повинні дозволяти, щоб виступ команди надто сильно залежав від одного виконавця. Ідеальний варіант – коли будь-який футболіст може взяти на себе роль лідера».

Робота над помилками
Наразі Дмитра небезпідставно вважають одним із найкращих вітчизняних захисників, а пару центрбеків Чигринський-Кучер – ледь не найсильнішою у вищій лізі. Проте в останніх матчах (зокрема в останньому – проти «Динамо») на їх долю прийшлося занадто багато помилок. «Я сам це розумію. Чесно кажучи, мені важко знайти пояснення деяким провалам в обороні. Можливо, справа в тому, що іноді ми захоплюємось атакуючими комбінаціями і оголюємо тили. Проте не подумайте, що намагаюся знайти виправдання. Мене справді бентежить така ситуація, разом із тренерським штабом ми шукаємо вихід, ретельно аналізуємо недоліки в грі. Думаю, існує єдиний спосіб – наполегливіше працювати на тренуваннях».

Про Клебера не згадую
Не надто приємні спогади у Чигринського пов’язані не лише з матчем проти динамівців, що відбувся у минулу середу, але й останньою зустріччю цих команд у Києві – в 13-му турі національної першості, адже в кінці першого тайму його вилучили, а «Шахтар» врешті-решт програв – 0:1. «Я вже давно забув про той неприємний епізод з Клебером, – переконує захисник. – Такі моменти треба одразу ж викидати з голови. Якщо себе «накручувати», то це може призвести до великих неприємностей».

Мобілізація сил
«На мою думку, у зустрічі таких принципових суперників, як «Шахтар» та «Динамо», уникнути психологічної конфронтації, мабуть, неможливо. І взагалі, вважаю, такі матчі, в котрих емоції б’ють через край, лише прикрашають наш футбол. Вони набагато цікавіші для глядачів та самих гравців, які мусять мобілізувати всі свої сили, аби досягти успіху. Упевнений, кубковий фінал на НСК «Олімпійський» буде саме таким», – резюмує гравець збірної України.