23 серпня 2022 21:27

В Україні можуть позбавляти батьківських прав через відмову від обов'язкової евакуації дітей

Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій щодо посилення відповідальності за дітей під час евакуації.


Відповідну постанову ухвалив уряд на засіданні 23 серпня, повідомляє Мінреінтеграція, передає Укрінформ.

"Сім'ї, а також патронатні вихователі та дитячі будинки, які виховують прийомних дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування, можуть втратити право піклуватися про них, якщо наражають своїх вихованців на великий ризик і відмовляються від обов'язкової евакуації", - йдеться в повідомленні.


Наголошується, що долі цих дітей держава доручить відповідальним вихователям – уже у безпечних регіонах, куди дітей евакуювали.

Установи чи вихователів визначатиме Нацсоцслужба – на підставі інформації місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування про наявність у згаданих районах прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей патронатних вихователів, установ, де передбачається цілодобове перебування дітей.

Ініціатором документа, підготовленого на виконання рішення засідання Координаційного штабу щодо обов'язкової евакуації населення Донецької області, виступило Мінреінтеграція.

Як повідомлялося, обов'язкова евакуація з Донецької області продовжується. З 2 серпня, коли вона почалася, до безпечних регіонів уже виїхали близько 10 тис. мирних громадян. Координаційний штаб із евакуації очолює віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук.