22 травня 2022 14:29

Під Сєвєродонецьком виявлено російські "Термінатори"

Єдина розгорнута російська рота бойових машин підтримки танків «Термінатор», ймовірно, була перекинута для наступу на Сєвєродонецьк у Луганській області. Це стверджується в ранковому звіті британської військової розвідки про бойові дії в Україні.

Як зазначається у повідомленні, розвідка помітила «Термінатори» на Сєвєродонецькому напрямку. Такі машини є на озброєнні лише у групуванні військ Центрального військового округу – російські ЗМІ повідомляли про формування підрозділу «Термінаторів» у військах ЦВО минулого року. У звіті розвідки дослівно йдеться про Центральну групу військ, що не цілком коректно (так називалося угруповання радянських військ у Чехословаччині за часів Холодної війни).

Як йдеться в повідомленні, підрозділи ЦВО, що брали участь у російському вторгненні в Україну, раніше брали участь у наступі на Київ і зазнали великих втрат. Їхні бойові машини маркуються знаком «О», який дещо менш відомий у контексті так званої спецоперації, ніж «Z» та «V».


Росія розробила «Термінатор», коли виникла потреба спеціального захисту основних бойових танків, що використовувалися під час афганської та чеченської воєн. Завдання машини - вражати протитанкові засоби супротивника та укріплені цілі. Фото цих бойових машин у районі бойових дій вперше з'явилися у соцмережах 15 травня.

Як вважає британська розвідка, взяття під контроль району Сєверодонецька залишається одним із головних тактичних пріоритетів армії Росії. Проте навіть якщо вона розгорне максимальну кількість «Термінаторів» (10), вони навряд чи вплинуть на наступ, вважають у міноборони Британії.

Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що російська армія намагалася атакувати Сєвєродонецьк одразу з чотирьох напрямків, але успіху не досягла. Ідуть бої на його околицях. Крім того, російські війська прагнуть оточити Сєверодонецьк та сусідній Лисичанськ – два останні міста Луганської області, які залишаються під контролем України.