12 лютого 2007 19:30

Допинга нет, есть тестостерон и "ошибочные термины"


Позачерговий Виконком ФФУ, який мав дати відповідь на питання, чи є допінг в українському футболі, можна вважати продуктивним для Суркіса і К. Усі звинувачення на адресу ФФУ команда Суркіса уміло відмела, а президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, котрий одним з перших вимагав відповідей на запитання на тему: "хто ті 16 гравців з допінгом" знову сів у калюжу. Причому, не стільки через власну провину, а через некомпетентність своєї команди, яка так і не змогла знайти жодних дієвих контраргументів. У моменти, коли президент ПФЛ говорив і намагався щось запитувати у присутніх, Суркіс посміхався і начебто показував всім присутнім, "що з нього візьмеш".

І дійсно, після відповідей на всі питання команди Суркіса, складається враження, що "скандал з допінгом" - це лише примара, яку вдало нейтралізували мисливці за привидами з ФФУ.

Утім, про все по порядку. Виконком ФФУ розпочав свою роботу у "Будинку футболу" трохи із запізненням. У роботі взяли участь 22 члени. Також на Виконкомі були присутні міністр у справах сім`ї молоді та спорту Корж та віце-президент НОК України Бринзак і головний тренер збірної України Олег Блохін.

Найбільше на цьому засіданні було шкода Блохіна. Ці всі різні "допінги-шмокінги" настільки навіювали йому сум, що він ледве знаходив собі місце і мріями був далеко від цього залу. Лише після виступу Сафіулліна Блохін повеселішав і став на захист свого боса та ФФУ, заявивши, що з допінгом варто боротися, але є й багато підводних каменів, які стосують людського організму і не завжди допінг - це провина футболіста.

На початку засідання деякі члени Виконкому висловили думку, щоб засідання було закритим для ЗМІ. Утім, за те, що пустити до залу пресу висловилися президент ФФУ Григорій Суркіс та президент ПФЛ Равіль Сафіуллін. У результаті за "відкритий" Виконком проголосували 18 при 3 проти.

Першим взяв слово Президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, який зачитав всі попередні листи, які з цієї теми були в ЗМІ. Далі Сафіуллін попрохав виступити керівника робочої групи, яка була скликана по допінговому скандалу.

У своєму виступі керівник групи Сергій Стороженко зазначив, що цей весь "скандал" зроблений, щоб відібрати якість повноваження у ФФУ. Також Стороженко зазначив, що ФФУ не потрібно ні перед ким звітувати, окрім Конгресу ФФУ та УЄФА й ФІФА, тим самим відповівщи ПФЛ, що вони вимагають пояснень. Були зачитані циркуляри ФІФА про допінг, згідно яких цим самим допінгом повинно займатися "виключно" ФФУ.

Сам Стороженко назвав кількість допінг-проб, які були проведені з 2003 року - це 2010 допінг-тестів, на які були затрачено 837 831 22 копійки.

Причому, за весь цей час було виявлено лише дві позитивні-допінг проби.

Закиди на адресу ФФУ донецького "Металурга" та ПФЛ, що мовляв, ця організація не може займатися забором допінгу Стороженко також прокоментував і навіть показав, вивівши на екран листи від клубів, де вони прохають провести в їх допінг-тести за участі бригад ФФУ.

Зі слів Стороженка виходить, що гравець Литовченко (Стороженко не став вголос називати його прізвище) ("Арсенал") допінг-проба, якого дала позитивний результат, має постійні проблеми з підвищеним рівнем тестостерону. Строженко сказав, що Литовченка шість разів досліджували на тестостерон і шість разів показувало підвищений рівень тостестерону і більш ніяких заборонених препаратів.

Тепер найголовніша тема - допінг у футболістів. Виявляється, що нині є поняття допінг, а є тестостерон. Причому, друге - це такий же допінг, який за терміном чиновників з ФФУ обрів нове значення. Виявляється, що з тестостероном можна грати і ніхто тебе не дискваліфікує, принаймні в Україні. Стороженко заявив, що у Литовченка (саме цей гравець був названий лікарем донецького "Металурга" як викритий у вживанні допінгу ) біологічний рівень підвищення тостестерону і вони це довели медичними перевірками і йому дозволено з таким рівнем тостестерону грати у футбол...

У листі-поясненені керівника спортивно-медичного відділу ФФУ В`ячеслава Попова зазначається, що "допінговий скандал", це не що інше як виявлення у футболістів підвищеного рівня тостестерону і більш ніяких заборонених препаратів знайдено не було.

Тепер варто пояснити, що таке тестостерон. По-перше, це не такий і дитячий допінг. Саме після позитивної допінг-проби В на тестостерон був позбавлений титулу переможец Тур де Франс 2005 Френк Лендіс. Причому сам Лендіс і до сих пір вважає, що не приймав допінг.

Що ж таке тестостерон - (лат. testis чоловіче яєчко, чоловіча сила, греч. stereoo роблю сильним) - чоловічий статевий стероїдний гормон. За біологічною дією цей гормон - андроген (греч. andros чоловік). Тестостерон (чи його синтетичні замінники) застосовуються як медичні препарати для лікування івнухоідізму, недорозвитку статевих залоз, імпотенції.

Розповідаючи про цей тестостерон Суркіс сказав, що його підвищеність в організмі футболістів цілком зрозуміла, зважаючи на молодий вік футболістів, особливо після того як вони перебувають разом з дружинами, а повертаються з відпустки і тут на їх чекає така "профілактика".

Тепер саме словом "профілактика" слід вважати замір на допінг в Україні. Саме так був пояснений випадок виявлення 16 позитивних допінг-проб. За словами пана Стороженка їх було навіть не 16, а 10.

"У 2006 році було перевірено на допінг 312 футболістів, позитивний допінг-тест, в яких виявив 10 гравців, у 9 з яких підвищений рівень тестостерону у сечі, у 8 з яких з часом він нормалізувався," - каже Стороженко.

"Ніяких 16 позитивних допінг-проб, як це було в ЗМІ не було. Я не знаю звідки це взяли", - Стороженко.

Також Стороженко назвав неправомірною вимогою ЗМІ, оприлюднити прізвища футболістів, в яких були виявлені позитивні допінг-проби, посилаючись на Закон України та Конвенцію з прав людини.

Тобто виходить, що тестостерон - це можна, якщо такий "біологічно-сексуально" організм у гравця. Хоча навряд чи це поясниш, наприклад, експертам з ВАДА (всесвітній антидопінговий-центр).

І ще одне, окрім віце-президента Селюка та лікаря донецького клубу Віркуна, на яких, схоже, очікує покарання від ФФУ. Першому - за те, що постійно "наїжджає" на ФФУ, а другому за те, що порушив клятву Гіппократа і назвав прізвища футболіста, ще до оприлюднення остаточних даних, буде знайдений ще один винуватець - це керівник спортивно-медичного відділу ФФУ пан Попов.

За що, пояснюємо: була б людина, а статтю ми знайдемо. Так, пану Попову, який до того ж є професором ставиться у провину те, що він не керувався у своїх офіційних листа потрібними термінами, що й призвело до такого гучного скандалу.

Наприклад, замість слова "допінг-проба" варто було вживати "профілактичний забір".

Так наполягали Стороженко, Суркіс та інші.

Далі ще сильніше. Як заявив міністр у справах сім`ї молоді і спорту Віктор Корж, український Національний антидопінговий центр не має світового сертифікату для визначення допінгу і взагалі не може карати. Тобто, якщо спортсмен навіть піймався на допінгу, то це є лише сигналом на його подальшу перевірку на пробу В. До того, ж варто зазначити, що так званою "профілактикою" у клубах Вищої ліги займаються навіть не фахівці антидопінгового українського центру, а власні кадри ФФУ...

Тобто можна брати безліч проб А, домовлятися у нас і далі грати, поки не прихоплять у Європі з позитивною допінг-пробою А, а потім і В?

Тим не менше у світі є 32 антидопінгових центри, найближчий з яких у Москві.

Після всіх цих допінгових термінів Суркіс заявив, що йому з ФІФА найдішов лист, щоб ФФУ пояснила, що відбувається у нас з "допінговим скандалом", а Корж додав, що у зв`язку з цим "ВАДА може направити до України своїх експертів для вивчення ситуації і буде дуже важко їм пояснити всю суть проблеми, посилаючись на наші тимчасові регламентні норми, - Корж.

У цілому ж ситуація з "допінговим скандалом" зрозуміла і її можна охарактеризувати так:

А) на допінгу не пійманий жоден футболіст.

Б) кого заловили на тестостероні нам не назвуть, оскільки це таємниця і з цього слідує висновок, що якщо хтось і знову піймається на цьому підвищеному тестостероні (допінг), то нам все одно не скажуть...

В) Офіційних осіб, які можуть займатися проблемою допінгу в країні немає, а отже, й проблеми не буде, поки не буде нових "Павлиш", "Багачів", "Невмивак" та "Нагорняків".

Г) Усе в нас в Україні "г" і зрозуміти, де ж правда не так і просто, оскільки "діри" у футбольному законодавстві ще ті і їх можна затикати різними "профілактиками" та "гормонами".