4 квітня 2022 16:17

Людмила ДЕНІСОВА: "Українських військових з острова Зміїний тримали в полоні в наметовому містечку при -20"

Фото - ua.depositphotos.com


Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова розповіла, що українські полонені, які повернулися з Росії, розповіли про порушення окупантами Женевської конвенції про правила поводження з військовополоненими. У себе на Телеграм-каналі вона розповіла розповіді військових, які повернулися до України 1 квітня.


"Їх тримали в полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували. Хлопців з острова Зміїний, яких на буксирі доставили до Севастополя, місцеві репортери почали використовувати для пропаганди, розповідаючи про гуманну російську владу, яка організувала доставку полонених додому", – розповіла омбудсмен.


За словами Денісової, у багатьох військових після полону виявили обмороження кінцівок. Все через те, що їх вивезли до РФ у невідомому напрямку та поселили у наметових містечках, де температура повітря становила -20 градусів.


"До них ставилися як до ув'язнених, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку", – додала Денисова.


Такі дії є доказами порушення Росією статті 13 Женевської конвенції.