4 квітня 2022 13:32

Наставник "Колоса": "Не можна знайти жодного виправдання тому, що творять ці нелюди з росії"

Наставник Колоса Ярослав Вишняк в інтерв'ю Sport Arena розповів, як клуб із Ковалівки допомагає армії та українцям під час повномасштабного військового вторгнення росії, як особисто він зустрів війну, про волонтерство та віру в наш народ та армію.


— Ярославе Васильовичу, 24-го лютого росія розпочала війну проти України. Де Ви були цього ранку?


— Я був разом із командою, на нашій базі у Ковалівці. Колос готувався до першої гри проти Руху. Мене рано-вранці розбудив наш тренер Віталій Мандзюк. Саме він і повідомив, що російські військові почали бомбардувати великі міста. Мені все одразу стало зрозуміло. Я відразу ж провів загальнокомандні збори та розпустив хлопців. Усі гравці роз'їхалися по своїх сім'ях. 24 лютого почалася повномасштабна війна – на нас напала росія. Всю зиму йшлося про те, що вони проводили навчання поблизу нашого кордону. А коли путін визнав ДНР і ЛНР я зрозумів, що може статися що завгодно.


— Чи могли б ви уявити, що агресор нападе на нашу країну?


— Особливо не вірив, що буде війна, та й здивуванням війна не стала. Шок перших днів швидко пройшов, а ненависть до сусідньої країни посилилася.


- Як зараз справи у вашій родині?


— Першого ж дня війни я повернувся до Києва і забрав дружину з дитиною. Цього дня й мама була у лікарні у столиці України. Зараз усі ми знаходимося у Київській області. Ми нікуди не виїжджали.


— А де ваші помічники?


- Всі в Україні. Ми зі всіма на зв'язку. Дуже тяжка ситуація в одного з наших масажистів Володимира Козиря. Він живе у селі неподалік Бучі. Останнім часом із ним немає зв'язку. Також дуже важко було і нашому тренеру з фізпідготовки Костянтину Голубу. Він просидів 37 днів у підвалі свого будинку на Київщині. Нині він у безпеці. Йому є що розповісти про звірства російських солдатів. Щодо футболістів, то вони роз'їхалися по різних місцях, переважно на Західну Україну.


— Під час війни трапляються страшні речі. Що творять солдати з росії не вкладається в голові.


— Не можна знайти жодного виправдання тому, що творять ці нелюди. Це триває давно, з часів окупації Криму та частини Донбасу. А що вони зараз наробили на Київщині та інших регіонах України. Без матюків це не опишеш. Це просто звірство, це нелюди. Але мене надихнуло те, як українські люди відреагували на цей геноцид. Я пишаюся нашою армією. Діти показали свою силу, мужність і змогли зупинити армію супротивника.


— Зараз багато відомих людей впевнені у нашій перемозі. Ви погоджуєтеся з цим твердженням?


- Я вірю в це. Військові експерти розберуться краще за мене. Усі дні війни були важливими. Що перший, що 39-й. Так, процес адаптації був, але швидко закінчився. Мені треба було знайти себе. Я намагався максимально допомагати людям.


— Я бачив у соціальних мережах, що ваша сім'я допомагає мешканцям Київської області.


— Так, разом зі своїми добрими знайомими Олександром Септою та Рудольфом Балажинцем з Благодійної організації Сім'я Христа без яких це було б складно здійснити. На мій погляд, це важливо – допомагати людям та нашим військовим. Я зараз займаюсь волонтерством у міру своїх можливостей. Ми передаємо людям найпростіші, але такі потрібні речі. Дітям потрібні памперси, соски, дитяче харчування та одяг. Військовим потрібне інше. У мене був пошук – знайти себе у цій війні. Не кожен спортсмен може воювати і бути корисним зі зброєю в руках, тут потрібні знання та досвід. Кожен українець зараз працює в ім'я спільної перемоги та намагається допомогти, чим може.


— Знаю, що президент Колоса Андрій Засуха допомагає людям?


— Так, у Ковалівці багато людей оточені турботою та увагою. Нещодавно із Ужгорода приїхав до нас цілий автобус потрібних речей. Можна і потрібно зняти відео та зробити фільм про те, як наш клуб допомагає у цей тяжкий час. Усі, хто потребував, отримали одяг, засоби гігієни, продукти, багато чого. Наш клуб допомагає військовим. Діти, хто проживає в Ковалівці та прилеглих селах, стали тренуватися на нашому основному та запасному футбольних полях. Діти повинні трохи відволікатися від війни.


— Усі українці впевнені, що наш народ перемогти неможливо.


- Вся Україна зараз об'єднана. Ми можемо багато і все зробимо для перемоги.


Фото: ФК "Колос"