21 березня 2022 14:59

Колишній капітан збірної Фінляндії прихистив українських біженців і продовжує активно підтримувати нашу країну

Фото - ua.depositphotos.com


Колишній капітан збірної Фінляндії з футболу Тім Спарв розповів про те, що прихистив українку та її двох дітей у своїй квартирі. Про це розповідає inews.co.uk.


Через кілька днів після того, як Росія розпочала вторгнення в Україну, він оголосив через Twitter , що будь-яка сім’я, яка втікає від звірств війни Володимира Путіна, може залишитися в його квартирі у Ваасі, місті на західному узбережжі, що знаходиться в 250 милях на північ від Гельсінкі.


У підсумку, Спарв дотримав свого слова. 10-го березня екс-футболіст підтвердив, що мати та її двоє дітей приїхали до нього з України.


35-річний Спарв живе в Празі зі своєю дружиною і дочкою, але зараз тимчасово проживає зі своєю матір'ю в маленькому селі на околиці Вааса, поки українці пристосовуються до нового життя, більш ніж за 1800 км від свого дому.


Спарв не хоче розкривати особи матері, її 12-річної дочки та 8-річного сина, але підтверджує, що вони вирушили до Фінляндії з двома іншими сім’ями після того, як їх на кордоні України та Польщі забрав українець, який проживає у Ваасі.


"Я знаю, що коли вони їхали з Києва до польського кордону, поїздка, яка зазвичай займала б приблизно шість годин, тривала три дні", – каже Спарв. "Тож це також говорить вам, що вони були не єдиними".


Їхня родина, як і багато інших, наразі неповна: чоловік жінки та батько дітей залишився в Україні. "Він ІТ-фахівець, тому він не стріляє та воює з росіянами, він у відносно безпечному середовищі, якщо так можна сказати", – каже Спарв. "Але все одно ця невпевненість у тому, що може статися, ймовірно, вбиває їх".


Для Спарва та його дружини бажання допомогти тим, хто відчайдушно цього потребує, ставало все сильніше, оскільки серйозність ситуації ставала все більш очевидною. "Я думаю, що це важко – не можна сказати, що це складна ситуація для нас, – але ви знаєте, що це безпорадність у певному сенсі. Я і моя дружина жертвували гроші різним організаціям, які активно підтримують Україну в наших соціальних мережах.


"Моя дружина також була у Празі, протестуючи проти війни, тому ми намагалися внести свою лепту, але все одно відчували, що хочемо зробити більше в конкретний спосіб і допомогти життям цих людей. І тоді я почав думати про свою квартиру у Ваасі і про те, що я можу запропонувати її українським біженцям жити там. Це була спонтанна думка, яка прийшла мені в голову, і це був наш наступний крок з нашого боку, щоб допомогти цим людям", - розповів Спарв.