13 березня 2022 18:17

У Чорнобильській зоні спалахнули потужні пожежі

У неділю, 13 березня, в Чорнобильській зоні відчуження почалися пожежі, але рятувальники не можуть виїхати на гасіння пожежі через тимчасову окупацію росіянами АЕС. Про це повідомляє білоруське відділення "Радіо Свобода". Водночас, 211 працівників атомної електростанції перебувають у заручниках вже 18 днів.

Пожежі фіксують біля населених пунктів Полісся, Бабор, Стечанка, а також біля Рудня-Вересня Київської області. За даними радіаційного моніторингу в зоні відчуження компанією "Екоцентр", сталося чотири пожежі, площа яких збільшується щодня. Так, за інформацією NASA Firms, пожежі біля Стечанки зросли до 2 км, а біля населеного пункту Бобер – до 10 км.

"Очевидно, пожежа виникла внаслідок збройної агресії Росії, а саме від снаряда або підпалу. Згідно з класифікацією надзвичайних ситуацій, критерії виникнення пожеж у зоні відчуження не повинні перевищувати 0,05-0,2 км, але сучасний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів", - повідомив директор "Екоцентру" Сергій Кир'єв.

Як зазначив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріана Гросі, ситуація на окупованих росіянами Чорнобильської та Енергодарської АЕС суперечить одному з семи обов'язкових принципів ядерної безпеки.