24 листопада 2006 13:43

Теперь Суркиса атакует "Черноморец"


У неділю 26 листопада відбудеться центральний матч 16 туру, в якому в Одесі зустрічаються "Чорноморець" та київське "Динамо". Схоже, що почесний президент "Чорноморець" Леонід Климов вирішив провести артпідготовку до цієї гри і знову заговорив про "системну проблему в українському футболі". Таким чином, можна вбити двох зайців: у разі помилок судді у сторону "Динамо" нагадати, що ми попереджали, і протягти руку допомогу своєму земляку Ринату Ахметову у війні з прізвищем Суркіс. До речі, як стало відомо "Чемпіон" з достовірних джерел, Ахметов не збирається зупинятися у "війні проти Суркіса" і хоче йти до кінця, яким стане лише зміщення Григорія Суркіса з президента ФФУ. Ці ж джерела відзначають, що на зустрічі президентів клубів, яка відбулася місяць тому, Ахметов ставив питання про довіру Суркісу і 15 президентів клубів висловилися на підтримку президента "Шахтаря".

Утім, свою думку широким масам донесли лише кілька, серед яких і Климов, який "вийшов в ефір" на офіційному сайті "Чорноморця".

"Ми з великим інтересом поставилися до починання по проведенню зустрічей керівників футбольних клубів, і в якійсь мірі розчаровані, що чергова нарада відкладена. Хоча вважаємо подібне рішення правильним у сформованій ситуації. Конфронтація, що виникла між представниками донецького футболу і президентом ФФУ, не дозволить провести самміт у діловому і конструктивному руслі".

"Що стосується самого конфлікту, то в мене сформувалося своє бачення його суті, - додав Клімов. - Безумовно, системна проблема в нашому футболі існує. Усі ми прекрасно розуміємо, що Григорій Михайлович Суркіс, як би він не намагався дистанціюватися від "Динамо", інтереси свого дітища ніколи зрадити не зможе. Хоча б тому що, як відомо, серцю не накажеш. Вважаю, що президентом ФФУ може бути винятково людина, рівновіддалена від всіх українських клубів, ніким з них не ангажована.

Інша проблема - суддівське питання. Чи хочуть цього керівники ФФУ чи ні, але адміністративний ресурс робить свій вплив на арбітраж матчів внутрішнього календаря. Узяти хоча б той же подвійний стандарт у підході до покарань рефері, яких покарали, коли одних за схожі помилки відстороняють від суддівства довічно, а іншим дають короткі дискваліфікації. Можливо, треба шукати шляхи по виведенню суддівського корпуса з-під жорсткого контролю Федерації футболу і наданню комітетові арбітрів більшої незалежності, у той же час, роблячи його роботу більш прозорою і підзвітною".