27 жовтня 2006 15:28

Айила ЮССУФ: "Мое имя означает "прибыль". Очень хорошая прибыль..."


"СпортОбоз" совместно с медийным проектом пресс-службы киевского "Динамо" продолжают рубрику под кодовым названием "Футбольная кухня "100% "Динамо"

Вересень 2004 року. У стартовому матчі Ліги чемпіонів італійська "Рома" приймає київське "Динамо". Найнебезпечніший у складі римлян – Франческо Тотті. "Імператор", як його кличуть тіффозі, як завжи самовпенений. Та вже за десять хвилин він починає нервувати – у нього на полі нічого не виходить. А все через цього темношкірого динамівця. Психоз Тотті передається одноклубникам – цей матч, як пам’ятаєте, так і не дограли...

Зате київські вболівальники з’ясували, що в "Динамо" є класний гравець – Аїла Юссуф.

Йожеф Сабо:

- Когда я пришел в команду, он практически не играл. Я вызвал его и спросил: «Юссуф ты хочешь играть в хороший футбол?». У него глаза загорелись. «Тогда будешь тренироваться с первой командой, я на тебя надеюсь».

Йожеф Сабо завжди довіряв молодим гравцям. Юссуф став одним з тих, хто допоміг Сабо трімуфально повернутися на посаду наставника команди після відставки Олексія Михайличенко. Слід зазначити, що саме Михайличенко вперше спробував молодого африканця в першій команді.

Йожеф Сабо:

- Нам его мальчиком привезли. Совершенно посторонние люди. Предложили: если он заиграет, то мы рассчитываем на определенное возграждение. Сначала он сидел у нас в 3-й команде, потом во 2-ой играл. Часто болел, и в итоге как-то сник. А снова начал заявлять о себе спустя несколько лет.

Таємницю про те, ким був Аїла Юссуф до переходу в "Динамо" дещо відкриває аматорське відео з Нігерії. Тут 18-річний Юссуф забиває за свою місцеву команду "Юніон Бенк" переможний гол, який дозволив їй підвищитись у класі. В своєму клубі Аїла був безперечним лідером, діяв на позиції під нападаючими, забивав ледь не у кожному матчі. В "Динамо" його перекваліфікували.

Йожеф Сабо:

- У Юссуфа очень хорошие данные. Он скоростной, взрывной, очень отлично видит поле, головой играет очень умело. Вы знаете: он высокий парень, но умеет делать подкаты. В современном футболе это немаловажно.

Юссуф зайняв дефіцитну в «Динамо» позицію опорного півзахисника. Коли команду залишили Гусин і Леко, залишився лише африканець, який у повному обсязі володіє всіма якостями "опорника". Навіть з приходом бразильця Корреа ситуація не змінилась – той більше грає на атаку. Тому Юссуфу доводиться важко – в сучасному футболі на опорника лягає величезний обсяг роботи. Яскравий приклад – останні матчі в Лізі чемпіонів.

Аїла Юссуф:

- Ви бачили, як грав «Реал». У них в центрі півзахисту були і Гуті, і Емерсон, і Діара. Всі добре грають у відборі, у підборі. А я був фактично єдиним стопером.

Це був один з небагатьох випадків, коли Аїла прокоментував гру команди. Не тому, що він сторониться мас-медіа. Скоріше журналісти не часто запитують його думку. Чому, Юссуфа не цікавить – він гарно розуміє російську, добре знає англійську і каже, що завжди готовий до спілкування з журналістами. З колегами по “Динамо” у цьому проблем немає. Скромний і доброзичливий Аїла знайшов спільну мову майже з кожним футболістом. Як на полі, так і поза ним.

4 листопада Юссуфу виповнюється 22 роки. Нині він – гравець з майже гарантованим місцем в основі. Аїла один з тих, хто визначає ігровий почерк команди. Його витривалість, чіпкість та швидкість у поєднанні зі спокійним і сором’язливим характером наштовухють на думку: можливо саме Африка є найбільш перспективним селекційним регіоном для "Динамо". Поки ж лише він та мароканець Бадр Ель Каддурі представляють у Києві цей континент.

Юссуф удома

В “Динамо” його кличуть Юс, або Юсік. В документах – Юссуф Атанда Аїла. Але насправді Юссуфа звати – Казим. Скорочено – Кейзі.

Розказує перед камерою, показуючи фотограції.

– Казим – означає прибуток. Це з Корану. Дуже гарний прибуток.

Прізвисько Аїла до нього приклеїлось ще в дитинстві. Однолітки вважали – якщо малий Казим так добре грає у футбол, значить він син тренера, якого і звали Аїлою.

Серед рідних у Юссуфа – ще одне ім’я. Мама називає його – Фола. З нігерійської це щось на зразок "улюблений син". Юссуф платить матері взаємністю, він щодня телефонує їй у Нігерію.

– Мою маму звати Нусі. Вона зараз в Нігерії. Це моя любов.

Але по-справжньому Юссуф скучає за маленькою дівчинкою на ім’я Алія. Донці Юссуфа – скоро виповниться два рочки.

– Вона схожа на мене. Чуть-чуть.

Юссуф ще неодружений. Каже, наразі не готовий до такого важливого кроку, а тому не поспішає узаконювати стосунки з мамою своєї дитини.

– Одруження - це дуже серйозно. На все свій час.

Аїла не любить показувати гостям фотокартки, де він травмований. Проопероване коліно – не найкращі спогади. Та й милиці – річ, якою не варто хвалитися.

– На милицях я ходив, коли був травмований. Закинув їх подалі, щоб не бачити. Хай там лежать.

Останні три тижні Аїла рідко заходить на кухню і заглядає в холодильник. Лише рано вранці, або пізнього вечора. В мусульманина Аїли Юссуфа зараз суворий піст. Відкриває холодильник, а там – пусто.

– Сейчас Рамазан. Нельзя кушать с 5 часов утром, до 7 часов вечером. На тренировках не надо вода, ничего.

Київське життя Юссуфа рухається за незмінним маршрутом: з бази – додому і навпаки. Дні без футболу минають біля телевізора. Мультики, бойовики, фільми про мафію, футбольні телетрансляції – такі телевізійні смаки африканця. З музичних вподобань – музика в стилі R’N'B. Під неї добре танцювати.

А от до національнх нігерійських наспівів серце Юссуфа не лежить.

– Я не люблю національні мотиви. Лише пісні англійскою в стилі r'n'b. звичайно, можу слухати і щось рідне, нігерійське, але це не те.

Відео Юссуф переважно дивиться, коли у нього прокидається почуття ностальгії. Голи, забиті в чемпіонаті Нігерії – завжди гріють душу.

Динамівські голи Юссуфа – значно кращої якості. Для їх перегляду в Аїли є ноутбук. Свої голи поділяє на звичайні і особливі.

– Мой самый лучший гол - это гол "Ильичевец".

Зиму, яка незабаром прийде в Україну, Аїла Юссуф чекає без остраху. За три роки, прожиті в Києві, він вже до всього звик. До людей, автомобільних заторів і до клімату.

– Спочатку було дуже важко. Бо вперше в житті дізнався, що таке холод! Але казав собі: все нормально, все буде добре. А потім звик. І зараз можу грати, навіть коли холодно.

Зараз Аїла посилено вчить португальську. Сподівається, це допоможе у спілкуванні з динамівськими бразильцями. Особливо з Родолфо, з яким у Юссуфа склалися приятельські взаємини. Колись він нам і про своїх друзів обов’язково розкаже.