12 жовтня 2021 14:17

Боснія і Герцеговина - "дракони" Балкан. Все, що потрібно знати про сьогоднішнього суперника збірної України

Сьогодні у Львові збірна України проведе свій передостанній матч відбору ЧС-2022 проти Боснії та Герцеговини. Представляємо нашого суперника, пише zbirna.com.


Боснія і Герцеговина


Візитна картка


Конфедерація: УЄФА. Керівний орган: Футбольний союз Боснії і Герцеговини. Місце в рейтингу ФІФА (вересень 2021) - 57. Домашні стадіони: Білин Поле (15 292 глядача) і стадіон Асіма Ферхатовича (: 37 500 глядачів). Прізвиська: Синьо-жовті, Дракони, Золоті лілії.


Склад збірної Боснії і Герцеговини


Воротарі: Ібрагім Шехич (Коньяспор, Туреччина), Нікола Васіль (Санкт-Паулі, Німеччина), Кенан Пірич (Атромітос, Греція).


захисники: Бранимир Ціпетіч (Локомотива, Хорватія), Даріо Думич (Твенте, Нідерланди), Юсуф Газібеговіч (Штурм, Австрія), Сеад Колашинаць (Арсенал, Англія), Ельдар Чівіч, Аднан Ковачевич (обидва - Ференцварош, Угорщина), Анел Ахмедходжіч (Мальме, Швеція), Денніс Хаджікадуніч (Ростов, Росія), Александар Йовічіч (Гориця, Хорватія), Айдин Нукіч (Тузла).


півзахисники: Амір Хаджіахметовіч, (Коньяспор, Туреччина), Елвіс Шарич (Гориця, Хорватія), Саньін Прчіч (Страсбург, Франція), Амер Гояк (Динамо З, Хорватія), Гойко Цімірот (Стандард, Бельгія), Марко Вранчіч (Сток Сіті, Англія) , Мирослав Стевановіч (Серветт, Швейцарія), Аді Наліч (Мальме, Швеція), Ельмедін Жілікіч (Олімпія, Словенія).


Нападники: Едін Джеко (Інтер, Італія), Лука Менало (Динамо З, Хорватія), Ермедін Демірович (Фрайбург, Німеччина), Смаїл Превляк (Ейпен, Бельгія).


Головними втратами збірної Боснії та Герцеговини в матчі з Україною будуть півзахисники Мілана і Барселони - Раді Круніч і Миралем П'янич. Крім них боснійців не допоможуть захисник Сініша Санічанін з сербського Партизана і хавбек Стіпе Лончар з угорського Ференцвароша.


Лідер

Безумовним лідером нинішньої збірної Боснії та Герцеговини є нападник міланського Інтера Едін Джеко. На рахунку форварда 116 матчів за «драконів», в яких він забив 60 м'ячів, що є найкращим показником в історії боснійського футболу.


У послужному списку 35-річного гравця на клубному рівні числяться Железнічар, Тепліце, Усті-над-Лабем, Вольфсбург, Манчестер Сіті і Рома.


До сильних сторін Едіна Джеко відносять гру на другому поверсі, де він практично нестримний. Велику кількість м'ячів форвард забиває саме головою. Хороший нападник на самому вістрі атаки, але в той же час славиться своїми гострими розрізними передачами.


Головний тренер


Тренує збірну Боснії і Герцеговини 46-річний болгарський фахівець Івайло Петевіо, 21 січня 2021 року змінив на цій посаді Душана Баевіча.


До призначення наставником боснійської національної команди Петевіо працював в болгарських Лудогорца і Левскі, кіпрських АЕЛе і Омонії, загребському Динамо, саудівської Аль-Кадисии і польської Ягеллонії. Крім того він очолював збірну Болгарії (2015 - 2016).


З Лудогорца Петевіо двічі вигравав чемпіонат Болгарії (2011/12, 2012/13), Кубок Болгарії (2011/12) і Суперкубок Болгарії (2012).


Більшість команд, якими керував Івайло Петевіо, грали за схемою 4-2-3-1. За його словами, вона не дуже складна і швидко впроваджується. Болгарин предпочітет свій стиль, без копіювання будь-кого з відомих тренерів. Проте, Петевіо стажувався в Барселоні, Еспаньолі, Валенсії і Евертоні.


Матчі з Україною


Збірні України та Боснії і Герцеговини до цього між собою не зустрічалися.


Нагадаємо, поєдинок між сьогоднішніми суперниками в рамках відбору ЧС-2022 у Львові розпочнеться о 21.45.


Фото - nfsbih.ba