7 вересня 2006 10:31

Клаус ТОПМЕЛЛЕР: "Нас мог бы спасти Каладзе"


Главный тренер сборной Грузии Клаус Топпмеллер после игры Украина - Грузия (3:2) на пресс-конференции шокировал своими высказываниями не только украинских, но и зарубежных журналистов.

Як у подинку з французами, так і сьогодні ми пропустили необов’язкові голи і тому гра нам не вдалась. Напередодні гри команда знаходилась у піднесеному настрої і гадаю сьогодні Грузія зіграла добре. Та наша тактика на сьогодні вичерпалась. Ми сьогодні не надто гостро зіграли, адже було чимало кутових, штрафних ударів і за таких умов не може бути активної гри. Тим не менш, нажаль ми сьогодні поступились. Команді доведеться вчитись дальше. Вважаю, що якби грав Каладзе, ми б не пропустили трьох м’ячів. Та все ж таки активністю та манерою гри команди я задоволений. Ми багато комбінували, намагались зробленими замінами підсилити центр. У нас було чимало можливостей зрівняти рахунок. Перш за все це вихід Канделакі віч на віч із Шовковським. Та нажаль використати своїх моментів ми не змогли, Україна перемогла заслужено і ми вас з цим вітаємо.

- В центрі оборони багато помилок допустив Асатіані, чи міг би хтось зіграти краще на цій позиції?

Ну перш за все треба зважати на те, хто може вийти на поле, хто буде здоровий. У нас із Францією також були проблеми, оскільки не було сильних гравців і сьогодні ми знову не змогли зіграти сильним складом. І в такій маленькій країні з мінімум хороших гравців, важко знайти заміну Каладзе.

- Ви зустрічались з Францією та Україною. Як би ви оцінили перспективи України у цьому турнірі?

З самого початку було відомо, що фаворитами нашої групи є Франція, Італія та Україна. І зрозуміло, що гонка буде страшенно спекотною. Тут не варто робити якихось порівнянь, але у таких матчах як сьогодні ми повинні перемагати. І якщо після сьогоднішнього матчу збірна України поїде грати в Італію, то нам тоді знову доведеться грати з італійцями. Виходить так, що грузинів знову чекає не проста гра з фаворитом. Я все-таки гадаю, що Франція проб’ється на чемпіонат Європи з першого місця, а Україна з Італією будуть боротись за друге.

- Чи маєте ви претензії до свого воротаря?

Ні не маю. Річ не в ньому, а у грі в центрі поля. Наприклад, Канкава, особливо у моменті з останнім м’ячем.

- Наскільки вам вдається впроваджувати якісь нові тактичні ходи у грі збірної Грузії?

Я вважаю, що дещо вдалось. Протягом чотирьох останніх років я спостерігав на відео матчі грузинської команди і можу сказати, що ми сьогодні зіграли добре. Я також переглянув нашу гру з французами, ми зробили висновки і постараємось надалі уникати помилок. Чого нам десь не вистачає, так це фізичної підготовки при гольових ситуаціях, як це було сьогодні.

- Ви й надалі ставите завдання перед командою вийти у фінальний турнір?

Якщо згадати той час, коли я тільки починав працювати з командою то ми звісно прибавили, але було б нахабно говорити про вихід у фінал. Я думаю, що у грі з командою котра входить у десятку топ-команд, результатом 3:2 можна бут