21 лютого 2006 12:29

Утвержден план календаря следующего чемпионата Украины


В понеділок, 20 лютого 2006 року, відбулось засідання Ради вищої ліги ПФЛ України.

Минулої осені Центральна Рада ПФЛ запропонувала виконкому ФФУ низку пропозицій, спрямованих на покращення ситуації в суддівстві та інспектування. Не всі з них були прийняті, однак двом з них виконком ФФУ дав „зелене світло”. По-перше, відтепер представники клубів можуть бути присутнім на засіданнях Експертної комісії ФФУ при розгляді своїх скарг, а, по-друге, узгодження списків арбітрів і делегатів повинно пройти через Ради кожної з ліг.

Члени Ради вищої ліги, хоча у своїх у виступах і зазначали, що в них існують претензії стосовно якості суддівства та інспектування, проте вирішили узгодити списки (21 арбітр вищої ліги, 42 асистенти арбітрів вищої ліги, 22 делегати вищої ліги) в тому варіанті, який надали Комітет арбітрів ФФУ та Інспекторський комітет ФФУ. Тобто, таким чином Рада вищої ліги висловила кредит довіри арбітрам і делегатам на другу частину 15-го чемпіонату, і висловила сподівання, що резонансних матчів з точки зору неякісного арбітражу та інспектування вдасться уникнути.

Загалом, обговорення списків, в якому брали також участь голови Комітету арбітрів В.Дердо, Інспекторського комітету А.Дяченко, Експертної комісії К.Віхров, пройшло в конструктивній і діловій атмосфері. Відтак у повітрі повисло лише одне запитання – чому ФФУ так довго не погоджувалася з логічно обгрунтованою пропозицією ПФЛ узгоджувати списки арбітрів і делегатів спочатку на рівні клубів, а вже потім затверджувати їх на виконкомі.

Також було представлено план-календар 16-го чемпіонату України. Згідно цього плану-календаря, офіційний сезон планується розпочати матчем за Суперкубок 16 липня, а перший тур провести 23 липня. Завершиться сезон 17 червня 2007 року. Адміністрацією запропоновано, аби в наступному розіграші Кубку України чвертьфінал складався не з одного, як у нинішньому сезоні, а з двох матчів(так було у попередні роки). Проте остаточне слово – за клубами. Також клуби повинні висловити свою думку і стосовно того, скільки турів проводити в 2006 році – 15 чи піти за аналогією нинішнього сезону, тобто зіграти до Нового року ще тур або два другого кола.

Досить прикметним виглядає рішення, запропоноване президентом ПФЛ Равілем Сафіулліним - після домашнього опрацювання остаточний варіант плану-календаря будуть затверджувати члени Ради вищої ліги разом з головними тренерами команд. Орієнтовно це має відбутися в першій половині березня.

Було затверджено остаточний перелік трансляцій матчів 15-го чемпіонату України у 2006 році. Нагадаємо, що завдяки зусиллям ПФЛ та її комерційного агента – компанії МСП починаючи з 2006 року український вболівальник зможе побачити, як правило, 4 трансляції з одного туру – дві в суботу і дві в неділю. Причому за винятком 18 березня, всі трансляції розпочинатимуться о 16 і 18 годинах. Що стосується 29-го туру, то згідно Регламенту всі матчі останніх двох турів повинні розпочинатися об одній і тій же годині. У 30-му ж турі виняток зроблено для поєдинку „Динамо” – „Шахтар”. Оскільки вже зараз можна прогнозувати що результат цього матчу не вплине на розподіл решти команд, прийнято рішення, насамперед для зручності вболівальників, всі матчі розпочати о 16-й годині, а поєдинок, який стане центральним в турі, а можливо, і у всьому чемпіонаті – о 19-й.

Зауважимо, що харківські команди завершать сезон раніше інших на 6 днів. Це пов’язано з тим, що згідно правил ФІФА всі гравці молодіжної команди України, учасники фінальної частини чемпіонату Європи, повинні бути у розпорядженні збірної 9 червня. Враховуючи лист ФФУ, а також те, що в складі ФК „Харків” грає одразу п’ятеро футболістів молодіжної збірної, які до того ж є гравцями основного складу клубної команди, матчі останніх двох турів за участю харківських команд відбудуться 4-го і 8-го червня.

http://www.pfl.com.ua/news.php?id=060220215449