31 січня 2006 17:39

На защиту сборных


Усі 52 члени УЄФА висловили підтримку Європейському футбольному союзу й ФІФА, заявивши, що готові стати на захист правила, відповідно до якого клуби зобов'язані відпускати гравців до національних збірних.

Два прецеденти
Минулого тижня президенти й генеральні секретарі асоціацій УЄФА зустрілися у Ньоні, де обговорили дві судові справи, пов'язані з клубами "Шарлеруа" й "Ліон", і за підсумками дискусії ухвалили резолюцію. В обох випадках клуби спробували заперечити усталені правила ФІФА, згідно з якими клуби зобов'язані відпускати гравців до збірних без будь-якої матеріальної компенсації.

Важливе правило
"Очевидно, що без цього правила не можна нормально проводити такі міжнародні турніри, як чемпіонат світу або Європи, - йдеться у заяві УЄФА. - Більше того, це правило діє як пряме підтвердження спортивної й фінансової єдності у футболі".

Фінансове значення
"Змагання серед збірних мають ключове значення для фінансування національних футбольних асоціацій, - повідомляється далі. - Особливо для роботи з розвитку аматорського, масового й професіонального футболу, якою вони займаються". "Усі 52 національні асоціації повністю підтримують УЄФА й ФІФА в справі захисту правила з виклику гравців до збірних. Ми зробимо все можливе, щоб ключове спортивне правило не постраждало".

Пошук компромісу
Виконавчий комітет УЄФА попросив УЄФА зайнятися пошуком можливих рішень таких суперечливих питань, як звільнення футболістів для участі в матчах збірних та їхнє страхування на випадок травми, отриманої в таборі національної команди.