8 грудня 2005 00:27

Олег БЛОХИН: "Трое обладателей "Золотого мяча" соберутся в Киеве"


Україна ще довго згадуватиме уже славнозвісну та сенсаційну прес-конференцію, на якій Олег Блохін заявив, що збірна України завершить відбірковий турнір на першому місці і потрапить на фінал чемпіонату світу. Звісно, тоді слова наставника мало хто сприймав серйозно. Будучи в одній групі з чемпіонами Європи греками та бронзовими призерами останнього чемпіонату світу турками, про перше місце в групі можна було лише мріяти... Але те, що не вдавалося під час спарингів, у яких українці не вражали результативністю, повною мірою втілилося у результати під час відбіркових матчів. Вперше за історію незалежної України світовий Мундіаль привітно зустріне і нас, бо нарешті наша мета стала реальністю, і ми не будемо зайвими на світовому святі футболу завдяки її керманичу — Олегу Блохіну.

Прес-конференція головного тренера національної збірної України була присвячена святкуванню тридцятиріччя від дня завоювання Олегом Володимировичем “Золотого м’яча” і виграшу “Динамо” (Київ) Суперкубка УЄФА. У той час, коли в Палаці “Україна” готувалися до урочистих заходів, які відбудуться 13 грудня за участю українських та російських естрадних виконавців та зірок спорту, винуватець цих заходів у приміщенні “Імекс банку” відповідав на запитання журналістів. До речі, кошти, виручені від продажу квитків, підуть на потреби дитячого будинку, яким опікується керманич збірної.

На цьогорічній церемонії вручення “Золотого м’яча” у Парижі було зібрано всіх володарів цієї престижної нагороди. Тому, в першу чергу, Олег Володимирович поділився враженнями від побаченого. “Париж вразив гостинністю. Моя дружина взагалі була приємно здивована, коли при виході з авто можна було побачити червоний килим. “Ми — на врученні “Оскару”, — сказала вона. Звісно, приємно було спостерігати за тим, як тебе вітала численна армія вболівальників. Щось подібне ми спробуємо організувати і в Києві. 13 грудня відбудеться певною мірою історична подія для нашої країни. Я хотів би зібрати в одному місці трьох володарів “Золотого м’яча” — Андрія Шевченка, Ігоря Бєланова і Олега Блохіна. Якби був живий Лев Яшин, який також є володарем цієї нагороди, він обов’язково був би з нами”.

Далі розмова стосувалася теми збірної України. Не робив Олег Володимирович і серйозних заяв щодо виступів своєї команди на Мундіалі. “Те, що ми потрапили на фінал чемпіонату світу до Німеччини — це вже колосальний успіх. Одразу хочу зауважити, що готуватися до чемпіонату світу буде важко. По-перше, ми ще не маємо досвіду підготовки до матчів подібного рівня. Про товариські матчі і поєдинки відбіркового турніру вже можна забути. Це інший рівень і клас. Зараз — не союзні часи, коли за місяць можна було зібрати команду і спокійно готуватися до світового форуму. Нині ж можу сказати, що у нашому розпорядженні буде лише два тижні на підготовку, і тренувальний процес потрібно буде чітко і кваліфіковано побудувати, адже, повторюся, ми ніколи не були у подібній ситуації. Наскільки мені відомо, збірна Саудівської Аравії запланувала зіграти 40 спарингів перед чемпіонатом світу, звісно, для команди це — корисний досвід, але ми не можемо собі таке дозволити. Швидше за все, зіграємо товариський матч, мабуть, у березні наступного року. Яка ж збірна буде нашим суперником, буде відомо ближче до 15 грудня. Були пропозиції від збірних Аргентини і Бразилії, але через багаточасовий переліт ми, швидше за все, відмовимося від спарингу з цими іменитими суперниками. Але з остаточним планом підготовки тренерський штаб визначиться до 20 грудня”.

Звісно, журналісти не могли не поцікавитися — кого б із суперників Олег Володимирович хотів би бачити у своїй групі: “Мені абсолютно все одно, з ким нам грати. І серед небажаних суперників не варто називати лише Бразилію та Аргентину. Наприклад, ті ж збірні США і Мексики чи будь-яка інша команда може здивувати. Зараз, до речі, досить сильні збірні Африки та Азії, де працюють досвідчені фахівці. Пригадайте лише минулий чемпіонат світу, коли збірна Сенегалу стала справжнім відкриттям турніру. Головне, щоб не потрапили в групу три сильні збірні. Також найнебажанішим суперником я вважаю збірну Німеччини. Всі чудово усвідомлюють, що організатори турніру всіляко намагатимуться просувати свою збірну. Яскравим прикладом був минулий Мундіаль, коли господарі турніру (Японія і Південна Корея) продемонстрували високі результати не лише завдяки своїй майстерності”.

Згадав на прес-конференції Олег Володимирович і про перспективну молодь. “Я чудово розумію Олексія Михайличенка. Це, звичайно, великий успіх “молодіжки” — вихід на чемпіонат Європи, але, швидше за все, ми візьмемо когось із “молодіжки” до Німеччини”. Після цього акценти поволі змістилися на національний чемпіонат та легіонерів. “Я розумію, що провідні клуби України грають в єврокубках і намагаються підсилюватися легіонерами. Але, в той же час, я вважаю, що потрібно надавати можливість молоді. Погоджуюся, що клуб має запрошувати до команди висококваліфікованого футболіста на певну позицію, а молоді перспективні гравці, граючи поруч, мають набувати досвіду, майстерності та зростати. Але клуби чомусь про це забувають, комплектуючи команду легіонерами, а молодь не має де себе реалізувати. У той же час молодь нині не та, що була раніше. Зараз пріоритетом у футболі є гроші. Інколи молодий гравець приходить в команду і перші його вимоги: дайте авто, грошей, а потім я буду працювати. На жаль, зараз не ті часи, коли ми на полі згодні померти, але перемогти. Коли я прийшов у збірну, мені одразу сказали, що грошей у збірній, власне, немає. Поставили завдання: вийдете з групи — отримаєте кошти. Добре, що хлопці це одразу зрозуміли. Все було у їхніх руках. До речі, я уже відмітив тенденцію, що гравці припинили відмахуватися від гри за збірну і з відданістю захищають честь своєї держави”.

9 грудня в Лейпцігу відбудеться довгоочікуване жеребкування фінальної частини чемпіонату світу. Із нетерпінням очікуватимемо на своїх суперників і ми, і тренерський штаб збірної України.

Олександр ТРАВЯНКА