6 грудня 2005 22:58

Штраф для Луческу рассмешил Прокопенко


Головний тренер донецького "Шахтаря" за неетичні висловлювання на адресу рефері гри "Шахтар" – "Динамо" Андрія Шандора, критику ПФЛ та ФФУ оштрафований Бюро ПФЛ на 1000 у.о. Така незначна сума штрафу продиктована тим, що Луческу раніше не був помічений на неетичній критиці. Так пояснив виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов.

При перекладі на російську вердикту свого покарання пан Луческу помітно посміхався. А спортивний директор "Шахтаря" Віктор Прокопенко привселюдно розсміявся і сказав: "Ви своїм штрафом нанесли непоправиму пробоїну в бюджеті "Шахтаря"."

І дійсно, смішно. І не від того на скільки грошей оштрафували Луческу. Смішно від того всього цирку, який проходив у стінах ПФЛ і носив назву "лінчування" "коуча" гірників.

Питання по висловлюваннях Луческу стояло першим пунктом на порядку денному Бюро ПФЛ. Луческу прибув у супроводі агента та по сумісництву перекладача Аркадія Запорожану та в компанії спортивного директора "Шахтаря" Віктора Прокопенка.

Куратор Вишої ліги відразу ж зачитав обвинувачувальні репліки Луческу з минулих прес-коференцій. Румунський фахівець у свою чергу попрохав поставити касету з матчем минулого чемпіонату "Шахтар" – "Динамо", який закінчився перемогою гірників з рахунком 3:2. Далі пан Луческу дав коментар "нарізці" епізодів 8-хвилиного фільму, де він пояснював неправильні дії рефері Андрія Шандора.

Вислухавши Луческу, йому було задано кілька запитань. А саме, як він пояснить те, що Луческу практично звинувачував ПФЛ та ФФУ у складані календаря на користь "Динамо". Румун, помітив, що він лише давав поради, як краще було б складати календар і не розуміє чому, ще до початку жеребкування по календарю відомо, що "Динамо" та "Шахтар" гратимуть в першому та останньому турі. Румуни, щось намагався пояснити Сафіуллін, мовляв, тут все чесно, але схоже Луческу не зрозумів. Далі Луческу повторив свої тези про те, що в українському футболі потрібно щось змінювати.

Члени Бюро ПФЛ розпочали розгляд питання про покарання Луческу, попрохавши делегацію гірників зачекати за дверима. Практично всі члени Бюро, а також президент ПФЛ Рафіль Сафіуллін погодилися з тим, що Луческу вислолювався неетично по відношенню до судді, ПФЛ та ФФУ. Отже, його потрібно покарати. Далі найцікавіше.

Після виступів Луческу, і Сафіуллін, і пан Віхров, і пан Дердо в такт один одному кивали, що в нашому футболі є проблеми головна з них – суддівство. Було вирішено створити круглий стіл у перерві чемпіонату, куди запросити тренерів та суддів.

Ґвалт та й годі. А що раніше у ФФУ та ПФЛ не знали, що в нас існує проблема з суддями, а вірніше з їх роботою? Чи лише після виступу Луческу до них дійшло, що потрібно щось робити. І суддів, які припускаються помилок по три-чотири рази в одному чемпіонаті потрібно дискваліфіковувти довічно, а не карати на один чи два матчі дискваліфікації. Помітимо, що Луческу не став першим тренером, який заговорив про незадовільне суддівство. До нього були і Кучеревський, і метр в цій справі – Віталій Кварцяний й Сабо та інші.

Чому ж так спохватилися у керівних футбольнах органах України саме після слів відомого тренера. Правду сказав, один з членів Бюро ПФЛ. Проблема в суддівстві набуває широкого загалу, коли йдеться про матчі "Шахтаря" та "Динамо".

Сьогодні "Шахтар" іде другим в чемпіонаті. Це не подобається його тренеру та президенту...

У матчі за Суперкубок України "Шахтар" улітку обіграв "Динамо". За думкою киян, рефері не дав пенальті у цій грі у ворота донеччан. У результаті даний епізод розглядала Експертна комісія ФФУ і арбітр даного матчу пан Подушкін був переведений на півроку до Першої ліги...

І ще одне, Луческу, один з перших в Україні (першим був Ринат Ахметов. Прим. авт) заявив про те, що в українському футболі один з братів Суркісів керує ФФУ, а інший брат - Ігор є президентом провідного клубу – "Динамо". Тобто, Луческу висоловив припущення, що це є одиночним випадком в європейському футболі і не може не впливати на турнірну боротьбу між "Шахтарем" та "Динамо". Напевно, що ці слова Луческу також стали детонатором для того, щоб його почули.

І, можливо, правий Луческу. Наш клубний футбол, хворий. І не лише суддями, тренерами, які домовляються про договірні матчі, продажними функціонерами, але й самою структурою, яка була створена лише для того, щоб заробляти на футболі гроші, а не піднімати на більш високий рівень….

Коментар Луческу після рішення Бюро ПФЛ по його покаранню:

- Це рішення Бюро ПФЛ, і його сприймаю тому, що "Шахтар" є членом цієї організації. Мої висловлювання були прийняті на Бюро і за ними буде створено круглий стіл. Я цивілізовано підкреслив точку зору на це питання "Шахтаря". З мого боку все було аргументовано. Я показав, відео, де прокоментував помилки рефері.

Я плачу зі своєї кишені за свої слова, а рефері, сподіваюся відповість за помилки, які він допускав в матчі. Справа не тільки в матчі "Шахтар" –"Динамо", але й іграх минулого чемпіонату. Чомусь всі команди після перерви забули, що коїлося в минулому чемпіонаті.

P.S. Помітимо, що дії рефері Андрія Шандора, який судив матч "Шахтар" –"Динамо" були визнані Експертною комісією ФФУ в більшості епізодів вірними.