18 листопада 2005 17:12

Шандора оправдали, Покидько указали на ошибки


Учора відбулося засідання Експертної комісії ФФУ, на якому було розглянуто звернення футбольних клубів до ПФЛ України. Зокрема, отримали оцінку деякі дії арбітра А.Шандора у матчі останнього туру чемпіонату „Шахтар” – „Динамо”. Нагадаємо, що поєдинок завершився мінімальною перемогою столичного клубу, що дозволило киянам очолити турнірну таблицю. Керівництво „Шахтаря” звернулося до Експертної комісії ФФУ з проханням уважно вивчити і дати оцінку рішенням рефері поєдинку у деяких епізодах. Відповідні відеоматеріали надійшли з ПФЛ України тільки у вівторок, 15 листопада.

Експертна комісія розглядала моменти, наведені у письмовому зверненні. Згідно з підсумковим протоколом зустрічі з чотирьох епізодів, викладеними у листі, у одному з них дії арбітра було визнано невірними: „На 76 хвилині матчу арбітр помилково не виніс попередження футболісту команди “Динамо” Київ Клеберу”. У інших випадках арбітр прийняв вірне рішення, не показавши жовтої картки Клеберу на 64-й та 79-й хвилинах, а на 89-й – не призначивши пенальті.

Розглянуто лист та відеоматеріали від донецького „Металурга”, що надійшли до юридичного органу ФФУ днем раніше, 16 листопада, з проханням оцінити дії головного арбітра Ігоря Покидька матчу 1/4 фіналу кубка України “Динамо” – “Металург” Донецьк. Нагадаємо, що кияни залишили осторонь національного кубка донеччан, здобувши перемогу 2:0. Після розгляду наданих матеріалів було затверджено такі рішення:

- На 29 хвилині матчу арбітри помилково зафіксували положення “поза грою” у футболіста команди “Металург” Донецьк.
- На 48 хвилині матчу арбітр діяв правильно, попередивши (жовта картка) футболіста команди “Динамо” Київ.
- На 49 хвилині матчу арбітр помилково не призначив 11-ти метровий удар у ворота команди “Динамо” Київ та правильно не вилучив з поля футболіста команди “Динамо” Київ.
- На 66 хвилині матчу асистент арбітра Гордієнко О. помилково надав право вкидання м’яча з-за бокової лінії команді “Динамо” Київ.
- На 77 хвилині матчу арбітри помилково зафіксували положення “поза грою” у футболіста команди “Металург” Донецьк.

Нагадаємо, що склад Експертної комісії призначає Виконком ФФУ. Зараз до неї входить п’ятеро фахівців – найбільш кваліфіковані, досвідчені та авторитетні у питаннях арбітражу та інспектування, серед яких і представник ПФЛ України. Згідно з Положенням про Експертну комісію ФФУ рішення необхідно ухвалювати не пізніше семи діб з моменту надходження відповідних матеріалів та забороняється розголошувати про процедуру його обговорення та прийняття. З відповідним листом і відеоматеріалами клуби мають звертатися до ПФЛ України, звідки ця інформація надходить до членів комісії (у випадку зі зверненням „Шахтаря”, необхідні матеріали надійшли з ПФЛ 15 листопада і вже за два дні було проведено засідання).

Варто підкреслити, що комісія розглядає лише ті моменти, в якому йдеться в листі від клубу. Ухвалене рішення передається до Інспекторського та Комітету арбітрів ФФУ, що мають ухвалити відповідні дисциплінарні рішення і надати їх на розгляд та затвердження КДК ФФУ. Протокол також надається до ПФЛ України з метою інформування клубів.