9 листопада 2005 10:45

Григорий СУРКИС: "По всем критериям победить должны были Италия, Турция и Греция"


Коли сьогодні президента національної федерації футболу Григорія Суркіса представники ЗМІ зустріли оплесками на прес-конференції, він адресував їх усьому українському народові, тим, хто тримав кулаки за спільну заявку України та Польщі на проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.

- Я переконаний, щойно ви адресували ці вітання на адресу всієї України, котра здобула історичний шанс заявити про себе в Європі на повний голос, - сказав президент ФФУ, вітаючись з багаточисельною армією представників вітчизняних ЗМІ. – Буду відвертим – нам вдалося витримати непросту конкуренцію з боку таких потужних економічно розвинутих держав як Туреччина та Греція. Саме ці дві країни з п’яти не потрапили до трійки претендентів на проведення європейського форуму.

Експертні оцінки були не на нашу користь, за всіма чинниками перемогу мали здобути саме Італія, Туреччина та Греція. Ми свідомо взяли участь у цьому тендері, знаючи, що ми не готові на даному етапі виконати вимоги стосовно необхідної кількості аеропортів, якісних доріг, готелів тощо. Окрім цього на Виконкомі УЄФА на Мальті ми розвіяли домисли, що можна на когось тиснути, нав’язувати власну точку зору.

Таємне голосування проводилося серед дванадцяти членів Виконкому, котрі, ознайомившись з заявками усіх кандидатів, чесно і об’єктивно назвали по три країни, що на їх думку гідні брати участь у цій гонці. Представники переможених країн щиро привітали нас зі справедливою перемогою, хоча не приховували власного здивування. У нашої команди на чолі з керівником Виконавчої дирекції з підготовки та проведення Євро-2012 Іваном Никифоровичем Федоренком вистачило професіоналізму, щоб підготувати потужну заявку, котра була досить відвертою та правдивою.

Звичайно, що у нас на досить високому рівні виглядала заявка стосовно промоутерства цього заходу в обох країнах, а також щод неабиякої безпеки учасників та глядачів. Та все ж інші чинники в нас знаходяться на невисокому рівні. Скажімо, важливою складовою є однакове законодавство обох країн стосовно візової підтримки, митного законодавства та інших складових.

Для нас важливо зараз звернутися до парламентаріїв обох країн з проханями щодо гармонізації цих питань. До речі Італія – єдина країна Західної Європи, що вийшла до наступного кола. При цьому виконавчий директор УЄФА Ларс-Крістер Олссон сказав, що країни Східної Європи не готові прийняти у себе цей потужний форум. Але коли я дізнався про результати голосування, то зрозумів, що більшого хвилювання я не відчував ніколи. Тепер на карту поставлено престиж нашої країни, її амбіції та можливості.

Варто відзначити, що перед голосуванням мені довелося спілкуватися особисто з кожним членом Виконавчого комтету і переконувати їх в надзвичайній важлиіості та значимості перемоги у цьому тендері. Протягом останнього року, коли ми готували ці документи, я особисто жив наче в казці сподіваннями на перемогу в цілому. І коли дізнався про підсумковий результат опитування, то зрозумів, що не відчував ще себе в житті більш щасливішим.

Зараз ми отримали історичну можливість разом з вічтизняними та польськими вболівальниками в грудні 2006 року, коли отримаємо остаточні результати тендеру стосовно переможця за право приймати Єворо-2012, долучитися до величної події. Майже за місяць, 15 грудня в Ньоні на засіданні Виконкому УЄФА разом з іншими суперниками отримаємо умови участі у другому турі перегонів. В березні необхідно представити презентаційну програму, а наприкінці травня – надати повний пакет документів щодо цього заходу.

Насправді для мене не стала несподіванкою сьогоднішня перемога. Ми усвідомлювали, що наша кропітка робота не мине дарма. Звичайно наші суперники є непростими. Однак вс залежить від нас самих. Від Уряду двох країн. Від їх президентів. Наспрвді мені вдалося завдяки своєму авторитету довести нашу спроможність прийняти у себе Євро-2012.

Я досить здивований розмовами навколо НСК “Олімпійтький”. Я вже говорив пану Павленку про те, що недостатній досвід, молодість не дає йому можливості спілкуватися з власною логікою. Коли він наголошує нао певних порушеннях, після чого говорить про штучний шантаж з боку Суркіса, то він просто підкреслює зневірення щодо нашої перемоги. Але я ніколи не казав, що відступаюся від цієї можливості. Але хочу ще раз наголосити про те, що в нього просто відсутня логіка. Я вже мав розмови з фірмою “Юджин”, що проводить будівництво навколо головної арени країни. Я чув про те, що ця фірма планує викупити готель “Спорт”, щоб не заважити евакуації людей під час виходу з НСК “Олімпійський”.

Але ж це єдиний спортивний готель в Україні, де можуть на пільгових умовах проживати спортсмени. Продаж цієї будівлі є нонсенсом. І якщо хтось пропонує збудувати новий спортивний комплекс, то необхідно це робити за такою схемою: облаштовує спочатку новий стадіон високого рівня, після чого тільки отримує площу в районі НСК “Олімпійський” для забудівлі. Так було розумно і цілком логічно.

Стосовно висловлювань Міхала Лісткевича. Коли на засіданні Виконкому УЄФА я зустрівся з Леннартом Йоханссоном, президентом УЄФА, він в мене поцікавився, наскільки відповідає дійсності інфрормація агентства “Рейтерс”. Переконаний, що з боку агентства це була справжня провокація. Про це сказав і президент ПФА в інтерв’ю прес-службі ФФУ, це ж саме він підвтердив в розмові зі мною після історичного здобутку на Мальті. Ми боремося за честь наших країн і ніхто не в змозі вставити нам палиці в колеса. Незважаючи на певні сімейні проблеми, я все ж вирушив на засідання і зробив усе від мене можливе для визнання України і Польщі в цьому тендері.

Я не втрачаю оптимізму, адже на тому ж Виконкомі УЄФА наступного місяця можливо буде затверджено питання стосовно проведення Євро-2016 виключно у країнах східної Євопи.

Скажу відверто - ми виклали максимум аргументів для отримання цього свята в наших країнах. Зокрема вагомим аргементом був той факт, що 80 млн. громадян обох країн зможуть долучитися до цього свята. Це єдина можливість укріпити стосунки між заходом та сходом. Це в свою чергу дозволить активізувати роботу у забезпеченні телетрансляцій матчів єврокубків у цих країнах, від чого зростуть прибутки УЄФА. Ми маємо нагоду відкрити в цьому напрямкові нові резерви.

УЄФА просто зобов’язана зробити якісний крок на сході стосовно підвищення маркетингових та рекламних запитів у наших країнах. Я кервувався здебільшого тим, що в наших країнах змінено ставлення до футболу. Обидві країни представлятимуть свої збірні на чемпіонаті світу.

До речі, пригадайте, як здобула перемогу Португалія у тендері за Євро-2004. Тоді ніхто не очікував, що чи не найбідніша західна країна здобуде таку нагоду, перемігши більш сильних конкурентів. Впевнений, що й ми зуміємо за цей рік підготувати документацію, яка дасть нам реальне право здобути перемогу. І я просто переконаний в тому, що це нам по силам. В цьому напрямкові я маю підкреслити, що мої можливості члена Виконкому УЄФА ще не вичерпано.

Я не зупинюся на досягнутому і зроблю все можливе, щоб мрія втілилася в реальність. Але якщо ми не докладемо максимум спільних зусиль, то нічого нам не вдасться. Український футбол в Європі і світі вже заявив про себе на повну потужність. Тому я не хочу говорити про те, хто доповнятиме одне одного – Україна вступить до Євросоюзу перед чемпіонатом Європи чи навпаки. Ми маємо зробити все можливе для того, щоб продемонструвати УЄФА справжність наших намірів. Тим більше, черговим нашим кроком у цьому напрямкові стане шалена боротьба за право проведення Євро-2008 серед дев’ятнадцятирічних.

В цілому боротьба за потрапляння до заявки на Євро-2012 була гідною, якщо хочете – це була філософія. Ми мали можливість переконатися, що наша заявка багато в чому сильніша ніж у наших конкурентів. Повторюся: завдяки професіональній рьботі нашої Виконавчої дирекції, ми все зробили на найвищому рівні. І ми маємо реальні можливості для перемоги.