2 листопада 2005 13:10

ЕВРО-2012 в Украине под сомнением. Верховна Рада обеспокоена судьбой "Олимпийского"


Останні півроку керівництво Федерації футболу України та футбольна громадськість країни занепокоєні станом справ щодо несанкціонованого будівництва навколо НСК „Олімпійський” у Києві та його реконструкції, постійно піднімали це питання у відповідних структурах державного управління та ЗМІ. Однак, не отримавши відповіді і не знайшовши підтримки президент ФФУ, народний депутат України, член Виконкому УЄФА Григорій Суркіс змушений був особисто звернутися із депутатським запитом до найвищих посадових осіб держави.

Сьогодні на ранковому засіданні Верховна Рада України 292 голосами підтримала запит Григорія Суркіса до Президента України Віктора Ющенка та прем’єр-міністра України Юрія Єханурова „Стосовно ситуації, що виникла навколо НСК „Олімпійський” під час підготовки до участі в тендері на право проведення чемпіонату Європи 2012 з футболу та недотримання законодавства України під час забудови прилеглої до нього території”.

„7-8 листопада 2005 року на засіданні Виконавчого комітету Європейської спілки футбольних асоціацій (УЄФА) буде визначено переможців першого етапу тендеру на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, в якому бере участь і Україна спільно з Республікою Польща, - говориться у запиті. – Готуючи спільне досьє заявки, яке було подано до штаб-квартири УЄФА 20 липня ц.р. Федерація футболу України отримала відповідні гарантії від Міністерства у справах молоді та спорту щодо реконструкції НСК „Олімпійський” та гарантії Київської міськдержадміністрації стосовно загальної підтримки заходу і відповідальності за усі питання охорони й безпеки під час та після проведення всіх заходів Євро-2012 з футболу. В наданих матеріалах був також графік реконструкції НСК „Олімпійський” і терміни введення його в експлуатацію.

НСК „Олімпійський” є національним надбанням, на якому проходили різні міжнародні спортивні та культурно-масові заходи, в тому числі ігри групового турніру з футболу Ігор XXII Олімпіади 1980 року. Історично, на цьому місці знаходилися спортивні споруди, на яких була проведена перша руська Олімпіада 1913 року.

НСК „Олімпійський” є одним з найбільших стадіонів в Україні та Європі, що вміщає 83 000 глядачів. Враховуючи це та економічну доцільність, на спільному засіданні україно-польських робочих груп Євро-2012 18 липня 2005 року було прийнято рішення щодо проведення фінального матчу чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Києві на НСК „Олімпійський”.

Однак, до цього часу, незважаючи на доручення Секретаріату Президента (від 14 квітня 2005 року № 03-02/1567 і від 18 квітня 2005 року № 03-02/1669) та Кабінету Міністрів (від 17 березня 2005 року № 7522/3/1-05, від 6 липня 2005 року № 32239/2/1-05 та від 20 липня 2005 року № 37338/0/1-05) Концепція розвитку та реконструкції Національного спортивного комплексу „Олімпійський” не затверджена, план фінансування відсутній, державного акту на право постійного користування земельною ділянкою НСК „Олімпійський” немає. Не вирішена подальша доля реконструкції Фізкультурної площі в частині врахування безпеки глядачів.

Вищезазначені питання підіймалися в депутатському запиті до Вас Голови Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму К.С.Самойлик та на засіданнях робочої групи Євро-2012 Кабінету Міністрів України. Доручення Президента по цьому запиту так і не виконані.

Більше того, своїм рішенням від 19.07.2005 року №882/3457 Київська міська рада вилучила 1,97 га ділянки НСК „Олімпійський, на якій розміщені будинки та споруди господарського та фізкультурно-оздоровчого характеру, без яких неможливе подальше функціонування спортивного комплексу.

За результатами перевірки, що склалася з видачею державного акту на право постійного користування земельною ділянкою НСК „Олімпійський” Державна інспекція з контролю за використанням та охороною земель у м. Києві листом від 29.09.2005 року № 053817/1000 звернулася до прокуратури міста Києва з проханням вжити заходів щодо звільнення самовільно зайнятої ТОВ „Юджин” земельної ділянки та приведення у відповідність до законодавства рішення Київської міської ради від 29.03.2002 року № 82-6-0047. Саме зазначена компанія веде будівельні роботи на Фізкультурній площі перед стадіоном.

Факти, наведені вище ставлять під сумнів перемогу України й Польщі в тендері УЄФА, дискредитують нашу державу в очах поляків, бо гарантії і звернення до Президента УЄФА підписали Президенти України та Республіки Польща, Прем'єр-міністри, керівники міністерств та інших органів центральної і місцевої виконавчої влади, найбільших політичних партій обох країн.

У зв'язку з вищенаведеним Григорій Суркіс звертається до Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юрія Єханурова з проханням:

1. забезпечити фінансування реконструкції вказаного вище об'єкту і передбачити його введення в експлуатацію в 2010 році; - провести оновлення складу Наглядової ради Національного спортивного комплексу „Олімпійський” з метою поновлення її роботи з забезпечення організації реконструкції й розвитку та контролю за функціонуванням Національного спортивного комплексу „Олімпійський”.

2. Доручити Київській міській державній адміністрації вирішити питання видачі державного акту на право постійного користування земельною ділянкою НСК „Олімпійський”.

3. Доручити Міністерству України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерству будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України спільно з Київською міською державною адміністрацією розробити і затвердити в установленому порядку Концепцію розвитку та реконструкції Національного спортивного комплексу „Олімпійський” з урахуванням реконструкції Фізкультурної площі перед НСК „Олімпійський” і забезпечення безпеки евакуації глядачів у відповідності до вимог ФІФА та УЄФА. До затвердження зазначеної Концепції призупинити всі будівельні роботи на Фізкультурній площі.

У разі невирішення зазначених вище питань Федерація футболу України змушена буде відкликати з УЄФА заявку України на проведення фінальної частини Євро-2012 з футболу і знімає з себе можливі політичні наслідки цього кроку у частині взаємовідносин з Республікою Польща та шкоди іміджу країни на міжнародній арені”, - підкреслив у своєму запиті народний депутат України Григорій Суркіс.