23 серпня 2005 00:33

ФФУ еще раз прокомментировала ситуацию с доигровкой


В окремих засобах масової інформації й телевізійних програмах останнім часом робляться явні спроби протиставити ФФУ й ПФЛ, при цьому використовується рішення Бюро ПФЛ від 8 серпня про догравання матчу «Динамо» Київ - «Іллічівець» Маріуполь, перерваного через погодні умови 7 серпня 2005 р.

Регламент всеукраїнських змагань не передбачає положень, пов'язаних із зупиненням матчу через несприятливі погодні умови.

Справді, на останньому засіданні Виконкому ФФУ 17 серпня 2005 р. члени Виконкому Дяченко А., Татулян С., Межейко В., Стороженко С. підняли питання про порушення Регламентних норм проведення змагань, затверджених Виконкомом. Президент ФФУ Григорій Суркіс підкреслив, що ні про яке перегравання мови йти не може, матч відбувся і його результат відображено у турнірній таблиці. Однак, відзначив він, Бюро ПФЛ проігнорувало статтю 7 Положення про саме Бюро ПФЛ: „Рішення з питань і ситуацій, не передбачених Регламентом, розглядає Бюро й надає Центральній Раді ПФЛ та Виконкому ФФУ для затвердження”. Комітет Професіонального футболу ФФУ інформує, що Правила гри ФІФА, ст. 7 визначають: «Перерваний матч переграється, якщо регламентом змагань не визначено інакше». Відповідно до правил клубних змагань УЄФА, відбірних і фінальних матчів чемпіонатів Європи, перерваний через несприятливі погодні умови матч, необхідно переграти. Це проблемне питання відображається й у регламентах провідних європейських ліг і асоціацій. У чемпіонатах Англії, Португалії, Німеччини, Франції й деяких інших країн зупинений матч не дограється, а переграється повністю. Інша ситуація в Іспанії, де діє окремий пункт Регламенту, що передбачає догравання з моменту зупинення матчу. В Італії, приміром, у попередні роки матч у подібній ситуації перегравався повністю, а починаючи з нинішнього сезону Регламентом закріплено норму про те, що перерваний через погодні умови матч дограватиметься з тієї хвилини, на якій відбулася зупинка.

На думку Виконкому ФФУ, Бюро ПФЛ перевищило повноваження, не погодивши своє рішення відповідно до регламентних норм. На засіданні Виконкому було запропоновано доручити комітетам ФФУ разом із ПФЛ розробити й подати на затвердження Центральної Ради ПФЛ і Виконкому ФФУ відповідні доповнення до Регламенту всеукраїнських змагань.

ФФУ вважає, що питання вдосконалення регламентних норм, яке обговорюється, є важливим напрямком спільної діяльності ФФУ й ПФЛ.