15 серпня 2005 11:22

Мемориал В. Лобановского: все команды прибыли и настроены на победу


Сьогодні стартує ІІІ Міжнародний турнір пам’яті В.В. Лобановського за участю національних збірних команд, котрі вже прибули до Києва. Учора у аеропорту Бориспіль учасників змагань зустрічали керівники Федерації футболу України, вболівальники та журналісти. „Одним із важливих завдань на цьому турнірі ми вбачаємо підготовку до ключових матчів світової першості, - сказав Авраам Грант, наставник збірної Ізраїлю, котрий першим з учасників зійшов з трапу літака. – Але ми безмежно вдячні українській федерації за те, що нам надали можливість вшанувати пам’ять людини, яка зробила досить значний внесок у розвиток світового і європейського футболу. Для мене Валерій Лобановський завжди був і залишається великим тренером. І я буду безмежно задоволений, коли нам вдасться здобути головний трофей турніру”.

Таким був лейтмотив коментарів усіх учасників під час спілкування з представниками ЗМІ. Зокрема наставник поляків Павел Янас та президент Польської футбольної асоціації Міхал Лісткевич з теплотою відгукнулися про здобутки вітчизняного фахівця. Вони підкреслили, що його смерть – велика втрата не лише для українського футболу. Лідер збірної Сербії та Чорногорії Деян Станкович неохоче давав коментарі, однак підкреслив, що для нього велика честь виступати у цих змаганнях.

Усі три команди поселилися у готелі „Русь”, де мають відмінні умови для проживання. Учора кожна зі збірних провела тренування, де за їх діями слідкувало пильне око вітчизняних мас-медіа. Збірні Ізраїлю і Сербії та Чорногорії випробовували зелену галявину НТК імені В.Баннікова, поляки тренувалися на НСК „Олімпійський”. Сьогодні о 17.15 відкриттям турніру стане матч Польща – Сербія та Чорногорія, а о 21.00 підопічні Олега Блохіна посперечаються за місце у фіналі з ізраїльтянами. Обидва матчі пройдуть на столичному стадіоні „Динамо” імені Валерія Лобановського. Між іграми відбудеться покладання квітів біля скульптурної композиції В.Лобановському, пройде розважальна святкова програма для глядачів та учасників турніру, а також церемонія урочистого відкриття турніру.

Сьогодні планується прибуття почесного гостя з ФІФА – генерального секретаря Урса Лінсі. Участь у змаганнях футбольного високопосадовця свідчить про найвищий рівень цих змагань. До речі, з нинішнього року Меморіал пам’яті В.Лобановського внесено до реєстру змагань УЄФА.

Завтра на учасників очікує не менш напружена програма. Вранці команди шанують пам’ять Лобановського на Байковому кладовищі, після чого проведуть тренування. У середу планується екскурсія до Києво-Печерської Лаври, Софіївського собору. Після чого о 17:15 - матч за 3-є місце в турнірі, а о 21.00 – фінал.