16 травня 2005 13:21

Сборная Украины U-19: Фортуна на стороне Норвегии


Юнацька збірна України серед гравців 1986 р.н. завершила груповий турнір елітного раунду чемпіонату Європи 2005 року серед 19-річних. У Москві на стадіоні „Спартак” ім.І.Нетто команда Юрія Калитвинцева з рахунком 3:0 обіграла литовських футболістів. А до фіналу ЧЄ-2005, що влітку відбудеться у Північній Ірландії відправиться команда Норвегії, зігравши унічию 1:1 з росіянами. Скандинави потрапили на єврофорум завдяки організації гри та фарту, єдиний м’яч нашим північним сусідам норвежці забили на 15-секунді гри. Шкіряна куля від поперечини влучила у голкіпера та закотилася у ворота.

Тож, таким чином посівши друге місце українська збірна повернулася додому та завершила своє існування. Загалом команда 1986 р.н. з 2002 року провела 53 матчі.

Матч без шансів на фінал Тренерський штаб збірної України проаналізував гру команди проти норвежців. Дуже важко збагнути, як футболісти нашої збірної могли пропустити п’ять м’ячів від цієї команди яка окрім вдалого виконання кутовий нічого не показала, однак залишила „жовто-блакитних” за межами фінальної частини чемпіонату Європи. Натомість збірна Росії хоч і програла команді Юрія Калитвинцева у першому турі, мала шанси на потрапляння до Північної Ірландії за умови перемоги над норвежцями, та розраховуючи що українці не наберуть три очки з литовцями.

Про нічию навіть не думали
Початок гри на стадіоні „Спартак” ім.І.Нетто відразу дав зрозуміти усім присутнім, що українці налаштовані лише на перемогу, а три номінальних нападаючих у стартовому складі тільки це підтвердили. Пара потужних форвардів українців - Руслан Фомін та Олександр Гладкій - за підтримки технічного та швидкого Павла Ксьонза відразу почали тероризувати захисників литовської збірної. На 19-й хвилині українці нарешті реалізували свої моменти. Євген Писоцький з правого флангу "вирізав" м’яч у штрафний майданчик, у якому Фомін ударом головою відкриває рахунок у грі.

Україна - друге місце та номінація "кращий бомбардир"
Другий тайм виявився більш цікавим, аніж перший. Литовці за мінімальної переваги українців мали реальний шанс зрівняти рахунок. Однак Юрій Мартищук, який замінив у рамці воріт основного голкіпера збірної Богдана Шуста, дуже вдало зіграв на випередженні і ліквідував загрозу біля воріт. Зрозумівши, що такий перебіг подій може призвести до небажаного голу, українці відзначилися ще двічі. Олександр Гладкій опинився у потрібному місці в потрібний час, а захисник, вибиваючи м’яч від власних воріт, влучив у форварда, від якого м'яч і залетів у ворота. А за три хвилини до завершення гри Руслан Фомін потужним ударом забив третій м’яч у зустрічі та на турнірі і, таким чином, став кращим бомбардиром 6-ї відбірної групи.

Юнацькі збірні - плацдарм для майбутніх перемог
Проти литовців збірна України 1986 р.н. провела 53-й матч, останній у своїй трирічній історії. Будемо спостерігати за цими гравцями, впевнені, що у майбутньому вони потраплять до національної збірної. А щодо найближчих перспектив, можливо, знайомі прізвища гравців 1986 р.н. ми побачимо у складі, який вирушає до Нідерландів на чемпіонат світу. У цьому контексті слід зазначити, що усі матчі української команди в Росії переглядав старший тренер юнацької збірної U20 Олексій Михайличенко.

Україна: 23.Мартищук, 2.Зарицький, 5.Полянський, 8.Писоцький, 10.Фомін, 11.Гладкій (17.Кругляк,82), 13.Допілка, 14.Кравченко (7.Мілько,77), 15.Коваленко, 19.Єрмак, 22.Ксьонз (9.Ярошенко,54).
Запасні: 1.Шуст, 3.Семеряк, 18.Антонюк.

Голи: 1:0 Фомін (19), 2:0 Гладкій (65), 3:0 Фомін (87).

Попередження: 15.Коваленко (45), 22.Ксьонз (47), 19 Єрмак (55).