28 березня 2005 18:40

Олег БЛОХИН: "Дания сейчас на пике своей формы"


Свою передматчеву прес-конференцію перед грою з командою Данії головний тренер національної збірної України Олег Блохін розпочав далеко не із футбольних розкладів у своїй команді. "Коуч" синьо-жовтих в традиційній йому манері повчав журналістів, що не потрібно писати про те, як він їсть насіння чи на якому джипі він їздить…

"Звичайно, приємно читати в газетах, що я роблю, коли дивлюся матч. Чи то я палю цигарки, чи "сморкаюсь", чи їм насіння – це, напевно, дуже "цікаво" для наших читачів... Менше всього було в деяких газетах про матч, який ми грали із ЦСКА чи який був склад. А було, що робив Блохін. На якому джипі він під`їхав – це цікаво? На якому літаку літає Шевченко. Ви знаєте, за цей останній місяць сказати, що я не пережив стресу – це, напевно, нічого не сказати", - Блохін.

Вирішив розставити Блохін всі крапки над "і" в історії з його депутатським мандатом, зазначивши, що якби в нього відібрали мандат, він би всеодно залишився у футболі.

"Дехто казав, що Блохін затіяв це все для своєї популізації чи піар якийсь. Я хотів би побажати й іншим мати такий піар, який я мав останній місяць. Для Блохіна піар не потрібний, а він потрібен для деяких людей, яких ніхто не знає. Я би попрохав пресу заспокоїтися з тими подіями, які минули. Хочу закінчити цю тему і сказати, що якби суд навіть не прийняв позитивного рішення, що я маю право суміщати дві посади, я б всеодно прийняв" рішення покласти депутатський мандат і залишитися головним тренером. Я відстоював у першу чергу свою гідність, своє ім`я", - зазначив Блохін.

Далі вже Олег Блохін перейшов до футболу. За його словами всі події, що були навколо його імені не надто добре впливали на футболістів збірної і була не навколо його прізвища, а навколо команди.

"Весь той шум гам, який був навколо імені Блохіна, то він був перш за все навколо збірної. Перед 30-м числом – це все не пішло на користь. Ви бачили, що всі інтерв`ю гравців збірної – це все відносилися не до того як вони готуються до гри, а навколо того як вони відносяться до того, що Блохін написав заяву про звільнення. Це не пішло на користь у психологічному плані для збірної. Це я відчув з першого дня. Якщо раніше хлопці приїжджали в якомусь розслабленому настрої, то нині була замкнутість і нерозуміння цього питання, тому що багато хто не розумів, що відбувається та й не потрібно. Практично два дні після рішення суду ми намагаємося підняти психологічний стан футболістів", - Блохін.

З кадрових втрат Блохін відзначив кілька, про які вже раніше говорив. Не гратиме Шевченко та Федоров, які не відновилися після травми, та Шелаєв у якого перебір жовтих карток. Також не зможе допомогти національній команді Бідненко, в якого проблеми зі спиною. За словами Блохіна, у зв`язку з цим в команді виникла проблема опорного півзахисника. По Шевченку Блохін зазначив, що форварду перш за все буде тяжко увійти в гру в психологічному плані після цих травм обличчя і він не знає, чи впорається Шева з цією проблемою…

"Добре, що Шевченку найняли психолога. Найтяжче вийти після цієї травми на поле. Як ви знаєте, і зуби йому вибивали, і ніс ламали. Все йде на лице і це дуже тяжко психологічно. Тяжко. Мені було б тяжко відновитися. У 20 років це одне, а коли ти завоював все, що є, окрім фінальної частини першості світу... Сім`я, маленьке дитя. Тяжко. Це потрібно знайти дуже гарний психологічний стимул," - Блохін.

Вже нині Блохін налаштовує ЗМІ та вболівальників, що у матчі з Данією його команда може й програти і що це не буде трагедією. Також Блохін визнає, що матч з датчанами стане одним з ключових для збірної у другій частині відбору до ЧС-2006.

"Багато хто каже, що матч із Данією стане для нас ключовим. Я в деякій мірі погоджуюся, але я не бачу трагедії, якщо все вийде не так, як ми цього хочемо. В кращому випадку – це нічия та виграш. Навіть невдалий результат в грі з Данією – це не трагедія тому, що можна програти локальну битву, але виграти в цілому війну. Це, щоб ви, я, ми розуміли, що ми граємо з однією із найсильніших команд, склад якої не змінюється останні два роки. Ми проаналізували матчі навіть за 2003-2004 роки – це практично одна й та ж сама команда, але стиль гри залишився. У них це останній шанс, напевно, зачепитися за путівку у фінальну частину, тому збірна Данії буде представляти дуже серйозну силу. Ми налаштовуємо хлопців тільки на перемогу", - відзначив Блохін.

Із проблем своєї збірної окрім психологічного настрою та травм футболістів Блохін також назвав, що є негативні моменти із гравцями "Дніпра", які за словами Блохіна "дуже сильно перехворіли" і знаходяться не в дуже гарному фізичному стані.

"Будемо проводити медичне тестування ці дні, що залишилися до гри, але стан багатьох футболістів збірної викликає серйозне занепокоєння. Нам потрібно буде добре подумати, кого ставити на цю гру," – Блохін.

Щоправда, Блохін помітив, що він не налаштовує всіх на можливу поразку у грі з Данією, а лише розповідає про ту ситуацію, яка відбувається в національній команді.

Що стосується зустрічі Данії з Казахстаном, то Блохін відзначив, що для скандинавів це був гарний тренувальний матч, в якому вони, забивши два швидких голи, берегли сили. До того ж Блохін помітив, що нині збірна Данії знаходиться на піку своєї форми.

Стан своїх підопічних перед грою з Данією Блохін охарактиризував так: "Зараз трохи кращий функціональний стан, ніж перед матчем з Албанією, але не набагато. Якщо морально ми виправляємось якось, то фізичний стан мене дуже турбує", - Блохін.

По Гусіну Блохін помітив, що Андрій практично не грав, але прибув у табір національної команди в піднесеному настрої і він зможе зіграти за рахунок досвіду.

Стосовно того, як буде грати збірна в середу, Блохін відмовився розкривати карти: "Ви хочете, щоб я розповів Ольсену, як й буду грати? Нехай Ольсен мені розповість. Це я вам ще скажу. У тактичному плані нам треба добре подумати. Як ви знаєте, в Данії ми грали з трьома опорними та одним нападаючим. Все залежить від фізичного стану наших гравців, - Блохін".

З приводу лідера в національній команді і чи зможе їм стати за відсутності Шевченка Воронін і що відчуває з цього приводу тренер, Блохін відповів так: "Це я відчув у грі з ЦСКА. Я вже висловився Андрюші (Вороніну - прим. ред.). Тільки лідер це не те, що ти дурника валяєш на футбольному полі і п`ятками мені граєш з ЦСКА...З Данією, я хочу подивитися. Лідер це той, хто йде і веде команду за собою. У цій грі буде велика роль Тимощука, Гусіна, Вороніна і Шовковського, які є старожилами збірної. Буде дуже тяжка гра з Данією.", - Блохін.

Окрім того Блохін дав попередженння тим футболистам, які будуть занижувати вимоги до себе у футболі. Що стосується знову появи у складі Косиріна, то за словами Блоіхна – це сталося, коли форвард знову розпочав забивати і працювати на футбольному полі.

"Ми не скидаємо з рахунків і Венглинського, але він повинен грати в основному складі, а не місяць хворіти, а місяць грати. За гарні очі викликати не будемо. Я попередив і Сашу Рикуна. Я розмовляв з Кучеревським да й мої спостереження дали зрозуміти, що він дещо скинув вимоги до себе. Тому ми його підтримали зараз. Викликали Білецького та Свидерського – перспективні хлопці, якщо й так надалі будуть відноситися до гри і в клубі, і в збірній, то це наша перспектива. Спостерігаємо за молоджіною збірною, але, але..."