22 березня 2005 13:20

Взгляд "Львовской газеты": Блохин останется


Прогнози чималої кількості вболівальників і фахівців, з-поміж інших і “Газети”, щодо того, як розгортатиметься справа довкола заяви Олега Блохіна про відставку з поста головного тренера національної збірної України з футболу, здійснюються.

Практично одночасно з’явилися інтерв’ю президента ФФУ Григорія Суркіса та віце-президента федерації Олександра Бандурка, в яких ці добродії натякають на те, що Блохін повернеться у збірну та продовжуватиме працювати над виходом нашої команди у фінальну частину чемпіонату світу 2006 року.

Нагадаємо, що з ініціативи Регламентного комітету Верховної Ради України минулого четверга мав відбутися суд щодо законності поєднання Олегом Блохіним посади депутата Верховної Ради з тренерською діяльністю у збірній. А днем раніше О. Блохін заявив, що подав у відставку з поста головного тренера збірної, і Виконком ФФУ практично миттєво прийняв цю відставку. Як з’ясували згодом, заява про відставку від Олега Володимировича лежала на столі Григорія Суркіса ще з 4 березня. Коментуючи цю заяву та рішення Виконкому, пан Суркіс говорив журналістам, що йому дуже шкода прощатися з Олегом Блохіним, але “суто по-людськи” він розуміє тренера. Також Григорій Михайлович запевняв, що впродовж двох днів переконував Олега Володимировича змінити своє рішення, однак той ніяк не відреагував на вмовляння. І це Суркіса не здивувало, оскільки “Олег Блохін – не та людина, яка кидає слова на вітер”. І врешті, судове засідання перенесли на сьогодні.

Аналізуючи розвиток зазначених подій, чимало оглядачів трактували цю ситуацію як своєрідний шантаж із боку Блохіна та Суркіса, тиск на суд та українську владу, а також безпосередньо пов’язували це все з новим витком скандалу довкола арешту акцій “Динамо”. Тож однією з версій продовження цієї справи було те, що її “спустять на гальмах”, і Олег Володимирович, зваживши на “прохання трудящих” повернутися, таки змінить своє рішення й надалі працюватиме зі збірною. Перші сигнали, що саме так і станеться, вже є.

Так, Олександр Бандурко в інтерв’ю “Спорт сегодня” сказав, що Виконком переглянув своє рішення і не приймає відставки Блохіна. “Думаю, як і раніше, збірною керуватиме Блохін. Практично всі члени Виконкому ФФУ висловлюють думку, що не потрібно приймати його відставку, слід переконати Блохіна, щоб він продовжував тренерську діяльність”. Слова Бандурка підтвердив Виконком ФФУ, який відбувся ще в суботу в телефонному режимі (схоже, саме такий формат засідань Виконкому вже стає традицією) та ухвалив таке рішення: “Відмовити Блохіну О. В. у його заяві про звільнення від 04.03.2005 року. Вважати рішення Виконкому ФФУ від 05.03.2005 року “Про заяву головного тренера національної збірної команди України з футболу Блохіна О. В., який працює у Федерації футболу України на громадських засадах, стосовно звільнення його з посади” таким, що втратило чинність”.

За це проголосували одноголосно – 29 членів Виконкому, “проти” – 0, “утрималися” – 0. Виконком змінив своє рішення, зважаючи на масові звернення вболівальників національної збірної команди України до Федерації футболу України та в засоби масової інформації щодо відставки головного тренера збірної команди Блохіна під час відбірних матчів до чемпіонату світу 2006 року, а також беручи до уваги те, що обов’язки головного тренера національної збірної України Блохін О. В. здійснює на громадських засадах, безоплатно й у позаробочий час. “Я думаю, Блохін піде назустріч і прислухається до думки тисяч уболівальників, Виконкому, президіуму”, – вважає пан Бандурко.

А ось що тепер говорить Григорій Суркіс із приводу заяви Олега Блохіна. “Безапеляційна заява Олега Володимировича щодо залишення тренерського містка команди – це, найімовірніше, сплеск емоцій. Якби ж із ним хтось спокійно поговорив і пояснив, чи дійсно є неможливим таке суміщення, то, впевнений, він відмовився б саме від мандата і залишився втілювати в реальність мрію багатьох поколінь уболівальників, які хочуть побачити свою улюблену збірну у фінальній частині чемпіонату світу в Німеччині. Але ж йому нічого не пояснили! Напевно, я найбільш розчарована людина тим, що Олег Володимирович написав цю заяву. Спілкуючись із ним, усе більше схиляюся до думки, що ним у той момент керували виключно емоції. Він дуже розчарований... Я ж гадаю – слід зробити все, щоб повернути його на посаду тренера збірної”, – сказав пан Суркіс в інтерв’ю champion.com.ua. Щодо цих слів виникає декілька запитань з огляду на те, що говорив Г. Суркіс минулого тижня. По-перше, невже Григорій Михайлович, який, без сумніву, добре (а не емоційно) розібрався в цій ситуації, впродовж двох днів переконувань Блохіна не міг “загасити” його емоцій і переконати не робити такого кроку? А по-друге, з чого це раптом тепер слова Суркіса про повернення Блохіна звучать значно оптимістичніше, ніж минулого тижня? Відповідь на ці запитання, гадаю, кожен може дати собі сам.

Аби довідатися реакцію Олега Блохіна на рішення Виконкому, яке вже не відпускає його зі збірної, кореспондент “Газети” зателефонував до прес-аташе збірної України Ігоря Мірошниченка. Пан Мірошниченко сказав, що Олег Володимирович ніяк не відреагував на це рішення Виконкому й наразі очікує рішення суду. “Суд може підтвердити або спростувати, але, найімовірніше, таки підтвердити законність суміщення депутатства та роботу Олега Володимировича у збірній”, – зазначив прес-аташе. У відповідь на запитання, чи відкличе Олег Блохін свою заяву про відставку, якщо суд винесе ухвалу, якою дозволятиме йому поєднувати роботу у збірній із депутатством, Ігор Мірошниченко зазначив, що Олег Володимирович наразі не говорив на цю тему. Однак додав, що рішення суду для Блохіна дуже принципове.

На завершення хочеться звернути увагу на ще один цікавий епізод. Зі суботньої ухвали Виконкому ФФУ випливає, що попереднє своє рішення – прийняти відставку Блохіна – Виконком ухвалив ще 5 березня, однак чомусь інформація про це з’явилася лише 16-го – тоді, коли Блохін через 11 днів після написання своєї заяви вирішив оголосити про це громадськості.

Олександр Цирульник