2 березня 2005 21:04

Йожеф САБО: "Я не акционер и ни одной акции "Динамо" у меня нет"


Упродовж останніх днів розмови про ФК “Динамо” (Київ) заполонили левову частку інформаційного простору. Українські ЗМІ наввипередки поширюють інформацію про національну футбольну гордість України. І річ не лише в тому, що вітчизняний гранд безславно припинив боротьбу в розіграші Кубка УЄФА. Головна причина уваги до київської команди криється в тому, що Печерський районний суд міста Києва 21 лютого заарештував 98,71% акцій ЗАТ "Футбольний клуб “Динамо” Київ. Таке рішення суддів продиктоване позовом міжнародної компанії "Пасифік Інтернешнл Спорт Клабс Лімітед”. В ухвалі суду зазначено, що відчуження акцій здійснено з порушенням законодавства й без відома заявника, який нині володіє 0,1% акцій ФК "Динамо". Заявником є російський бізнесмен Костянтин Григоришин, який раніше мав 18% акцій "Динамо", однак унаслідок додаткової емісії акцій клубу нині його частка становить 0,1%.

Про скандал, пов’язаний з акціями ФК “Динамо”, та про підсумок виступу команди в розіграші Кубка УЄФА “Газета” попросила розповісти головного тренера “динамівців” Йожефа Сабо.

- Йожефе Йожефовичу, ситуація з акціями клубу якось вплинула на психологічний стан футболістів напередодні повторної гри з іспанським "Вільярреалом"?

- Я вам першому скажу про те, що на гру з “Вільярреалом” дуже вплинула ситуація з акціями клубу. Відразу після матчу про це й словом не обмовився. До футболістів постійно телефонували дружини й розповідали, що діється в Києві. Вони ж не розуміли того, що сталося. Вони знали, що заарештували щось. Хлопці підходили до мене й запитували, що з нами буде. Переконаний, що ця ситуація вплинула на психологічний стан гравців. Потрібно було вмовляти суддю Печерського суду оприлюднити своє рішення хоча б на дві доби пізніше. Це треба було робити після гри. Мені здається, що так вчинили спеціально. Можливо, це змінило б перебіг і, відповідно, результат двобою.

- Коли ви стали акціонером клубу та яка частка акцій належить вам?

- Я не акціонер і жодної акції не маю.

- Але на одній із прес-конференцій Григорій Суркіс заявив, що ви є акціонером ФК “Динамо”?

- Запевняю, що я нічого не маю в клубі. В “Динамо” лише працюю, ви знаєте, скільки років я в цій команді.

- Як ви гадаєте, яким буде розвиток подій довкола акцій ФК “Динамо”?

- Ви мені вибачте, але відповіді на це запитання я не знаю Дуже погано розумію суть цього конфлікту. Не подумайте, що не хочу коментувати цього. Справді, не знаю, що буде далі та як розгортатимуться події. Сподіваюся, що незабаром ситуацію врегулюють і все стане на свої місця. Я не компетентний у цьому питанні, тому боюся щось говорити з цього приводу.

- Тоді поговорімо про суто футбольні справи. Після поразки від іспанського “Вільярреалу” пройшло декілька днів. Думаю, що ви вже емоційно відійшли від цієї гри. Аналізуючи цей матч, можете вказати на головні причини поразки своїх підопічних?

- 17 лютого ми дуже непогано зіграли вдома. Тоді було багато боротьби, й усі казали, писали, що ми непогано виглядали на тлі іспанської команди. Через тиждень зіграли дуже погано. Вплинув психологічний фактор, ще щось... Хочу вам сказати, що коли виграє команда, то це заслуга гравців, тренер тут ні до чого. В разі поразки всі перекладають провину за це на плечі тренера. Мені якось це не зрозуміло. Програла команда, програв тренер... Ну що тут поробиш. Таке життя. Іноді виграємо, іноді програємо.

- Що вам сказав президент клубу Ігор Суркіс після тієї гри?

- Сказав, що потрібно продовжувати працювати. Адже життя не складається з однієї гри. Тому треба продовжувати працювати.

- Цьогоріч донецький “Шахтар” здивував усіх трансферною політикою та придбанням дорогих футболістів. Натомість київське “Динамо” проводило не надто активну трансферну роботу. Як ви гадаєте, за таких умов “динамівцям” під силу виконати завдання здобути золотий комплект нагород української першості?

- Гірники купили дуже гарних футболістів. Нині важко щось сказати з цього приводу. Будемо грати з ними, лише на полі можна визначити конкурентоспроможність тієї чи іншої команди. “Шахтар” – дуже непоганий клуб, я дуже радий, що вони зуміли обіграти німецький “Шальке-04” і продовжують боротьбу в розіграші Кубка УЄФА. Можливо, якщо вони обіграють голландську команду, то в 1/4 фіналу євротурніру зіграють із “Вільярреалом”. Мені було б дуже цікаво побачити цей матч.

- Найближчим часом київське “Динамо” не планує підсилитися завдяки новобранцям?

- Ні, наразі таких планів немає. Думаю, спершу потрібно розібратися з першочерговим питанням, яке стосується акцій клубу. Я б хотів наголосити на тому, що з клубом усе гаразд. А як буде далі, покаже час.